1

Téma: Frekvence 35MHz

Ahoj
Koupil jsem si set letadlo-vysílač na 35 MHz. Zároveň se ale začínám zabývat stavbou lodí a tak jsem se chtěl zeptat: Když budu jezdit s lodí v bazénu, případně na rybníce, a kolem nebudou jiné modely, mohu použít i na řízení lodí frekvenci 35 MHz? Nebo si budu muset pořídit novou vysílačku? Mě osobně by ta co mám určitě chvíli stačila.

Díky za radu

Palec nahoru Palec dolu

2

Re: Frekvence 35MHz

V žádném případně nesmíš  35MHz používat  pro modely lodi i  když  jsi  v  daném prostoru sám !

No a votom to je! Zdraví Karlík.

Karlík 5. dubna 2013 zemřel. Čest jeho památce.

Palec nahoru Palec dolu

3

Dokup si modul na 40Mhz a nemusíš kupovat celou vysílačku.:)

Palec nahoru Palec dolu

4

no nevím za kolik se kupuje z číny ale mě vyšel modul na 40mHz do NOVY u hnízdilů i s prací a naladěním na 180,-kč protože ten 35mHz jsem nechtěl ,tudíž byl z ceny odečten .

Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!

Palec nahoru Palec dolu

5

sneku já ho osobně neznám doteď a už vůbec né před 2 roky jeho kontakt jsem našel ve starém časopise a pouze se ho optal mailem zda to mohu po něm chtít,  spíš to je o nenutnosti platit za další díl  vpodstatě šlo jen o výměnu a cca 10minut práce na osciloskopu.
Ale to je jedno i těch tvejch 250,- je víc než 790,- za 2,4z HK.
Jinak oprava spáleného 2kanálového přijímače pro sanwu , mě přišla na 120,- , zprovoznění acomsácké soupravy s vyschlými a nefunkčními kondíky se ,,prodražilo,, na 300,- a chodí jako nová a vždy se vše vrátilo pocc 3 dnech hotové.

Palec nahoru Palec dolu

6

tak to máš nehoráznou protekci... Já tam měl přijímač půl roku a po asi třech osobních návštěvách typu " příští týden to bude určitě hotové" mi to po pár dalších telefonech přišlo poštou....

Palec nahoru Palec dolu

7

A proč je to tak velký prohřešek? 35MHz na loď?

Palec nahoru Palec dolu

8

semo napsal:

A proč je to tak velký prohřešek? 35MHz na loď?

Protože.....

- Veřejné oprávnění (VO) na jehož základě provozuješ vysílačku jasně hovoří o použití pásma 35MHz pouze pro modely letadel
- VO je na úrovni vyhlášky nebo zákona a tedy na jeho základě můžeš být pokutován. A to docela citelně.
- je to zdůvodňováno bezpečností provozování leteckých modelů, že letadla se vidí a tedy se domluví aby se nerušili, ale nemohou vidět někoho s lodí nebo autem na zemi.

podle mě s nástupem EPP a různých pidi letadel a vrtulníčků není rozdíl mezi použitím 35MHz u vrtulníku který lítá mezi baráky do 2m výšky a autem nebo lodí, a díky koncentraci letadel jen do jednoho pásma vzrůstá pravděpodobnost kolize kmitočtů a tedy se bezpečnost spíše snižuje, ale je to vyhláška a zákony se mají dodržovat. Tečka. Prostě o tom můžem diskutovat ale stejně se nic nezmění na tom, že 35 je jen pro letadla.

Palec nahoru Palec dolu

9

I když zcela nechápu proč to tak je, budu se řídit dannými pravidly. Koupím vyhlídnutou Optic 6 s výměným VF modulem a bude klid. Mimochodem, jakou máte zkušenost s vysílačema z druhé ruky? Mám si radši připlatit za nový?

Palec nahoru Palec dolu

10

Protože když na 35 MHz budeš provozovat loď a někomu zarušíš model ve vzduchu a stane se nějakej průser tak máš moooc velkej problém. model letadla je o mnoho nebezpečnější než model lodě. A pokud náhodou zarušíš takovej metrovej model vrtulníku tak to je teprve sranda. Něco na způsob šílené létající sekačky ....... a smrtelné ......

.... jestliže to funguje tak se do toho nes... smile

11

Ahoj
Někdy přemýšlím, co vede českého člověka obcházet zákony, nebo alespoň o nich pochybovat a zpochybňovat. Asi to bude rok 89 a následná doba, kterou si spousta lidí vyložila jako naprostou svobodu ( anarchii ?) ale svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda toho druhého. Můžu si myslet o jakém koliv zákoně co chci, ale měl bych ho dodržovat. Pokud se mi nelíbí, mohu se ho pokusit změnit. To chce trochu aktivity ale ne v hospodě u piva i když možná panem knížetem. . Fuj politiku sem tahat nebudu a zákony se snažím dodržovat.

Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.

Palec nahoru Palec dolu

12

... asi to budou taky ty zákony, které přivádějí na svět nekompetentní tupci, ale to je jiná debata.

Podstatné ti tu už ale řekli. A tenhle zákon je zrovna ten od kompetentních zákonodárců.
A mě by jako provozovatele hydroplánu vážně namíchlo, kdyby mě sestřelil někdo s lodí :-)
Obzvlášť když mám pro lodě i 40MHz pásmo, na kterém bych jinak klidně lítat mohl :-)

(Mimo téma: zákony dodržuju. Ale někdy u toho skřípu zuby; vesměs tehdy, když to zasahuje do mé svobody jednání tam, kde bych tímto jednáním nikomu nezasahoval do jeho svobody. A to je poslední dobou čím dál častěji.)

Palec nahoru Palec dolu

13

No, zákony myslím patří jinam. Děkuji za konkrétní vysvětlení. Nemám problém zákon dodržet, jen mne zajímalo jeho logické opodstatnění a využití v praxi.

Palec nahoru Palec dolu

14

lustigm napsal:

No, zákony myslím patří jinam. Děkuji za konkrétní vysvětlení. Nemám problém zákon dodržet, jen mne zajímalo jeho logické opodstatnění a využití v praxi.

opodstatnění...
a) je to +/- stejné v celé Evropě, takže to není český výmysl
b) vychází to z dvou předpokladů:
1) neovladatelné letadlo je mnohem nebezpečnější než neovladatelná loď či auto a tedy by se měly více chránit
2) s letadly se lítá na letištích kde je kontrola kolize kanálů možná a proveditelná a nějaká loď/auto za obzorem může způsobit zarušení letadla které je provozované na poměrně velké vzdálenosti (= slabý signál pro přijímač).

S tím donedávna nebyl důvod polemizovat. Ale s rozšířením různých pidipoletuch a vrtulníčků co se s nimi lítá před barákem hlavně důvod č.2 ztratil opodstatnění, a s možností koupi setů s 35ccm motorem ani č.1 už není tak jednoznačný.
Ale zákon platí v původní podobě a asi není síla a díky přechodu na 2.4GHz ani důvod ho měnit.

A hlavně si uvědomte, že řídíte potenciálně nebezpečná zařízení pomocí hračkoidní elektroniky s poměrně nespolehlivou technologií přenosu.

Palec nahoru Palec dolu

15

No jé, koukám že se tu polemizuje o něčem co mi nedává moc smysl před lety myslím v roce 1998 či později jsem si nechal modernizovat u CETA vysílač modela 27MHZ na 35MHZ je to s krystaly, takže nechápu jak bych mohl někoho s touto vysílačkou ohrozit jelikož můžu mít jiný kmitočet signálu....
To bych teď kvůli frekvenci musel vysílač vyhodit a koupit nový?

Palec nahoru Palec dolu

16

MartinU napsal:

No jé, koukám že se tu polemizuje o něčem co mi nedává moc smysl před lety myslím v roce 1998 či později jsem si nechal modernizovat u CETA vysílač modela 27MHZ na 35MHZ je to s krystaly, takže nechápu jak bych mohl někoho s touto vysílačkou ohrozit jelikož můžu mít jiný kmitočet signálu....
To bych teď kvůli frekvenci musel vysílač vyhodit a koupit nový?

Tady se nepolemizuje, tady se osvětluje zákonná úprava používání vysílacího zařízení.

Takže pro Tebe platí:

- pokud bys jej používal pro letadla, je to OK. Pro lodě a auta je to nepovolené
- CETO není mezi homologovanými vysílači už mnoho let a tedy je jeho použití nedovolené

a bez ohledu na to, že minimálně v jednom, ale nejspíš v obou bodech překračuješ platnou legislativu a za její překročení hrozí tučné pokuty (až do 200 000 kč), tento vysílač bych dal na poličku a koupil něco nového.

- vysílač splňující legislativu srovnatelného komfortu jako CETO (tedy kromě trimů nic....) seženeš i pod 1000Kč
- bude menší, lehčí, spolehlivější...
- CETO už v době svého vzniku nebyl žáden zázrak... po těch letech, kdy kondenzátory budou vyschlé, cívky hnuté to bude spíš rušička. Zažil jsem takovou MODELU (totéž co CETO) co rušila nejen okolní kanály  ale i jiná pásma!!!!!! (byla na 35MHz [nekomentuj to...] a rušila 92kanál na 40MHz tedy nejvzdálenější možný kanál...!!!)

A jiného ohrozit můžeš právě tím, že se Ti povede zapnout vysílačku a budeš mít stejný krystal jako někdo jiný. Kanálů není moc a pravděpodobnot tohoto je dost vysoká.

Palec nahoru Palec dolu

17

Pokud ho budeš používat jen na letadla nebo vrtulníky tak ne, ale pokud ho chceš použít i na jiné modely tak ti nic jiného nezbyde. Jestliže i přesto že je to zákonem zakázané budeš používat toto pásmo na jiné modely než letecké, tak kromě toho že budeš typický čech, tak si budeš koledovat o 1, mastnou pokutu 2, vězení 3, pár přes ústa. Tohle je jeden z mála zákonů co mají smysl a nechápu tyto věčné polemiky na toto téma ......

.... jestliže to funguje tak se do toho nes... smile

18

lustigm napsal:

I když zcela nechápu proč to tak je, budu se řídit dannými pravidly. Koupím vyhlídnutou Optic 6 s výměným VF modulem a bude klid.

Pokud chceš jít do nového vysílače, tak raději 2,4 GHz, než výměnné moduly a nemusíš řešit žádné frekvence. V několika modelech máš totožný přijímač a můžeš jich sladit s vysílačem několik současně.

19

Pro "semo" a "MartinU" - nevím jestli to vyplívá z Vaší nevědomosti, ale to by Vás moc omlouvat nemělo. SH už napsal výše docela přesně proč. Já jen domám, že osobně jsem v této zemi silně alergický na podobné osoby nedodržující různé normy, zákony a předpisy (včetně těch dopravních). Hříšníci také říkají - a proč nesmím jet do zákazu vjezdu? Já se zase ptám Vás, proč existují země (třeba takové Švýcarsko), kde s dodržováním norem nemá prakticky (no dobře téměř) nikdo problém? Jednou platí norma, tak ji prostě dodržuji, proto přece je. Omlouvám se za trošku offtopic, ale tohle mě celkem vytočilo.
Jo a ještě pro lustigm - podíval bych se, jestli se dají dokoupit 2.4GHz moduly, s těmi to bude bez problémů, navíc odpadá potíž s krystaly.

Palec nahoru Palec dolu

20

jsyrovat napsal:

Jo a ještě pro lustigm - podíval bych se, jestli se dají dokoupit 2.4GHz moduly, s těmi to bude bez problémů, navíc odpadá potíž s krystaly.

Doplním - Optic 6 se prodává i ve verzi 2,4 GHz.

21

Využijem túto tému a opýtam sa dá sa zmeniť  vysielači Graupner mc-12 pasmo z 35mhz na 40mhz pomocou Vf modulu?

Palec nahoru Palec dolu

22

foxtrot napsal:

Využijem túto tému a opýtam sa dá sa zmeniť  vysielači Graupner mc-12 pasmo z 35mhz na 40mhz pomocou Vf modulu?

mc-12 nemá vf modul

Palec nahoru Palec dolu

23

micer napsal:
foxtrot napsal:

mc-12 nemá vf modul

dovolím si kolegu opravit - nemá výměnný vf modul.

Takže odpověď na původní otázku zní - NE, nejde to jednoduše.

Samozřejmě, jako většina vf zařízení se dá přeladit v jistých mezích, ale samotné přeladění, změření, homologování (protože jde o zásah do vf části) by vyšlo podstatně dráž než nová vysílačka nebo dobudování modulu na 2.4GHz.

Palec nahoru Palec dolu

24

2,4 GHz je mi pri ponorkách na dve veci takže jedine si našetriť na novú.

Palec nahoru Palec dolu

25

http://www.emotors.cz/elsa/eshop/9-1-RC … -9Ch-40Mhz
a k této vsílačce : http://www.rcshop.eu/hitec-eclipse-7-fm … -3136.html   
s tímto modulem :    http://www.spokojeny-nakup.cz/hpf-mi-vf … c-eclipse/

Palec nahoru Palec dolu