Ahoj všem,
tak předně velice děkuji za všechny vaše odpovědi a hlasování!
Teď se pokusím ty informace z 1. příspěvku trochu doplnit.
Psal jsem sice, že jsem vážil 4 vrstvy tkaniny, ale myslel jsem to tak, že jsem prostě na váhu položil:
1) 1x skelnou tkaninu 50g/m2 v nerozbaleném stavu (2 m2)
2) 1x skelnou tkaninu 100g/m2 v nerozbaleném stavu (2 m2)
3) balení pryskyřice a tužidla včetně obou lahviček
a vyšla mi ta hmotnost cca 680g...
Pokud budu trochu počítat, tak při obvodu lodi v nejširším místě má trup cca 44 cm, to znamená že teoreticky vystačí při délce trupu 1 balení skelné tkaniny na 2 vrstvy a zbyde asi tak 40% tkaniny jako nepotřebných...
Plán na laminování byl takový, že položím 1 vrstvu 100g/m2 tkaniny - nechám zaschnout - lehce přebrousím abych nešel skrz - položím druhou vrstvu 50g/m2 a nechám zaschnout.
Druhou "půlku" 100g/m2 jsem chtěl použít na laminování vnitřku trupu a druhou "půlku" 50g/m2 bych použil na olaminování plaňkované paluby, abych měl zaručenou ochranu proti vodě.
Myslíte si, že je to smysluplné rozložení?
Co se týče vylévání vody a problémy s tím spojenými, tak
A) pokusím se udělat loď co nejlépe, abych neměl se zatékáním vody problém
B) sice jsem nebyl na soutěži v Bělči, takže neznám příčinu zatékání do ostatních lodí, ale vzhledem k tomu že nejsem soutěživý typ a na žádné soutěže nejezdím a ani nejspíš jezdit nebudu (až na případná přátelská setkání), tak se problému se zatékáním do lodi ve smyslu soutěží tolik nebojím..
Nicméně velice děkuji za přínosný komentář = určitě popřemýšlým nad případným usnadněním vylévání vody!
Dále k tématu laminování a laminátového trupu - touto cestou jsem se ještě nikdy nedal a abych pravdu řekl, dost se toho bojím, jelikož nejsem v oblasti laminování tvorem zkušeným. Popravdě se bojím jako čert kříže i olaminování trupu s plaňkami, který jsem postavil, natož ještě abych zkoušel laminovat přes formu (ať už pozitivní, nebo negativní).
Původně jsem sice nad touto formou výroby tohoto modelu taky přemýšlel, ale po čtení různých diskuzí jsem dospěl k názoru, že to nezvládnu, proto jsem šel tou cestou, kterou spolu probíráme...
Jedná se o maketu moderního cestovně-rekreačního typu plachetnice, která je v originále postavena z úplně jiných materiálů než dřěvo (tuším kovové pláty? bakelit? - nevím - viz dole na stránce http://www.cruse-design.de/sail.html), takže plaňky být vidět naopak nesmí!
Skrytí planěk budu řešit kytováním, plničem, základním a finálním nástřikem. Tuto metodu jsem si v minulosti na několika lodích vyzkoušel a dřevo (šarpinové trupy) vidět není, takže se o skrytí dřeva nebojím.
Docela mne ale zarazil komentář, že pokud k vypočítané hmotnosti přidám třeba 1 kg (takže klidně 1,5 kg), tak se s jízdními vlastnostmi nic moc nestane?!?
Jen pro upřesnění - stavím plachetnici hlavně pro potěchu oka a aby se vůbec udržela na hladině :-), takže když při tom ještě k tomu pojede, bude to příjemný bonus :-)
Né, teď vážně - nejde mi o to, abych dosahoval závratných rychlostí, ale aby to alespoň trochu jelo. Přeci jenom není to závodní, ale rekreační plachetnice.
Za tip ohledně poměru balastu a zbytku lodi také velice děkuji => některé rady jsou k nezaplacení a na fórech snadno zapadnou mezi ostatní příspěvky...
Žebra samotná se mi odstraňovat nechce, jelikož jsem s touto možností na začátku ani nepočítal, takže si myslím že by to šlo velice obtížně. Navíc bych po odstranění měl nepříjemné šimrání v břiše, že je loď křehká.
Žebra jsou ze 3mm letecké překližky a když byla hotová, byla velice lehká, takže si myslím, že k odstranění není ani důvod.
Pánové, závěrem se chci omluvit za tak dlouhé příspěvky, ale bohužel existují otázky, na které jsem nebyl schopen najít odpovědi a rád rozepisuji věci do detailu, abych tak dostal co možná nejpřesnější informace..
Michal