Téma: Laminování a tmelení po x-té
Opět rozviřuji mnohokrát probírané téma a pokládám dva dotazy týkající se laminování trupu a následného tmelení povrchu.
Za prvé. Zajímalo by mně, zda je bezpodmínečně nutné stihnout celé laminování najednou, anebo je možné proces přerušit a po zatvrdnutí později pokračovat v pokládání dalších vrstev. Z vlastních experimentů vím, že to není problém, zajímá mně však, zdali takový postup nemá nějaký výrazný negativní vliv na vlastnosti díla (menší pevnost, nesoudržnost vrstev apod.). Ptám se, jelikož nezvládám laminovat dostatečně rychle a efektivně. Zatím jsem kromě pokusů laminoval jeden menší trup a patlal jsem se s tím několik hodin. Když bych v budoucnu stavěl něco většího (tedy větší plocha a více vrstev kvůli pevnosti), mám obavy z časové zvladatelnosti.
Za druhé. V minulosti už jsem se tu vyptával na tipy ohledně tmelení vroubkovaného povrchu laminátu s tím, že mi to uspokojivě nejde klasicky polyesterovým tmelem. Dostal jsem zajímavý tip na strhávací tkaninu, což jsem posléze s nadějným výsledkem otestoval. Jako další varianta řešení daného problému mně napadlo (respektive jsem se někde inspiroval) použít nátěr epoxydem zahuštěným vhodným plnivem (testoval jsem sádru) tak, aby nestékal, ale současně šel ještě nanášet štětcem a rozléval se do hladkého povrchu. Výsledek experimentu je rovněž povzbudivý, rád bych se však vyptal na cizí znalosti a zkušenosti, zda se někde neskrývá nějaká zrada.