Ahoj
Přimlouval bych se za odlití bomby do formy. Ač laik a amatér jsem to pro svou metrovou Babbetu pojal jako další výzvu a po prvním pokusu "do ohrádky" jsem pak vyrobil hrubé kopyto z polystyrénu k zaformování. Do ohrádky, je jedno z čeho, karton stačí, jsem nalil vrstvu sádry a napůl vmáčknul kopyto, abych měl dělicí rovinu. Po zavadnutíí jsem tam dal mikrotenový sáček jako separátor a zalil zbytek. Po vytvrdnutí jsem to rozebral, na zadku vypiloval vtokový otvor (raději větší) a v dělicí rovině propiloval tak, aby tam šel dát kousek plechu (já použil dva 4mm, líp se pak vytahují), který ve výsledné bombě "zanechá" drážku pro vlepení kýlu. Výsledek jsem pak nechal odpočinout :-). Až přišel čas (a nálada) na lití, dal jsem formu na dvě hodinky do vyhřáté trouby na max, aby se "dosušila" a i předehřála. Oblíkl jsem se, vzal brýle a rukavice, v kuchyni na sporáku jsem ve vyřazeném kastrolku roztavil olovo (sehnal jsem 1/4kg ingoty), formu stáhnul svorkama, postavil na balkoně na plech (pro jistotu) a pomalu jsem to tam nalil do plna. Chvilku to bublalo a pak postupně chládlo. Z hotového odlitku jsem kladívkem vyklepnul ty 4mm plíšky. První odlitek se mi až tak úplně nelíbil, tak jsem ho znovu roztavil a přibrousil a přihřál i formu. Druhý pokus dopadl o poznání lépe. Po zchládnutí jsem tvar doladil rašplí (použil jsem známou fintu a olovo dal zchladit do mražáku, pak pilník líp bere šponu). Do drážky jsem vložil kýl a slepil dvousložkou z Kauflandu, do které jsem přisypával a pěchoval olověné piliny. preventivně jsem to ještě svrtal a vlepil dva šrouby (M4?). I když jsem kopyto vyráběl tak nějak podle vygoogleného profilu, abych pak měl doporučenou hmotnost, stejně jsem to pak ladil rašplí ještě od oka. Pak už zbývalo to přetmelit a nalakovat.
Sakra, první příspěvek a hned takový elaborát.
Ming