Ahoj Láďo, dlouho, velmi dlouho, jsem zvažoval jestli Ti tu napsat to, co napíšu. Prosím, neber to jako kritiku nebo shazování Tvého nadšení, ale jako varování před věci příštími...
Můj odhad dalšího vývoje je, že při roztočení uletí nějaká lopatka a následné vibrace odtrhnou plexisklové víko. V lepším případě se to stane při zkouškách na suchu, v horším na vodě...
Všechno je to způsobeno nevhodnou kombinací materiálů. Můžeš použít ty super nej kosmické matroše a stejně jejich kombinací dopadneš hůř než kdyby jsi to vystrouhal ze dřeva a slepil kanagonem. Rozdílné matriály mají jinou roztažnost (kroucení), jinou nasákavost (povrchová úprava), jinou chemii (problémy s lepením),.... Toto neplatí jen pro ten Tvůj příčný pohon ale obecně. Když něco dělám z plechu tak když z mosazi tak všechno z mosazi, když z pozinku tak všechno z pozinku, když z ABS tak všechno z ABS.... Tím Všechno je myšleno celá montážní skupina třeba nástavba, nebo stožár, jeřábek, schůdky,...
Teď konkrétně:
ROTOR - nepoužil bych montážní pěnu. Ta je určena na velkoplošné lepení a ty tu máš lepený jen kořen lopatky a ten je velmi namáhán. A časem křehne. Prostě tady bych se opravdu namáhal rozdělat i těch pár kapek epoxydu. Nebo bych to udělal z mosazného plechu a připájel k hřídelce
STATOR - ten NOVODUR není špatný nápad, ale chce to sehnat opravdu lepidlo na novodur L20. To po 48h určitě nepustí. Budou ho mít v instalatérských potřebách. Chyba je ale to plexi. Plexi se obecně lepí dost blbě - sekunďák, chloroform, možná nějaké lepidlo na plexi ale pak zase máš problém jestli chytne k tomu novoduru. Taky časem křehne. Naštěstí je ten čas dost dlouhý. Nemá rádo ale oleje. Pokud chceš vidět dovnitř a trváš na plexi, tak bych to řešil čtvercovým tvarem přírub, jejich "přilepením" silikonem a sešroubováním přírub k sobě 4mi svorníky v rozích přírub. Ten silikon bude fingovat jako těsnění, pevnost zajistí šrouby. Hřídelku bych zapájel do menší příruby a to zase přes silikon přišrouboval na to plexi.
Při laminování máš (aspoň podle fotky) hodně tkaniny neprosycené.
Zdravím Svaťa