ruja napsal:Mno tak jsem zkusil canopy glue a lepta to barvu stejne jak vsechno ostatni (je to teda nejake jine lepidlo, koupeno dneska u reichardu - jmenuje se to Jamara L530). Tak jsem zkusil vterinak (az ted neb predtim mi dosel) a tu folii co mam ja vypary lehce naleptaji (misty bily zavoj). Tak uz nevim, nejak me to prestava tesit :-(.
Nejako mi to s tým sekunďákom nejde do hlavy.
Otázka je, ako vlastne lepíš tie okná, keď to robí tie problémy, čo popisuješ.
V zásade sú asi dve možnosti:
lepíš to zvnútra kabíny - vtedy stačí priložiť foliu vhodného rozmeru ( samozrejme mierne presahujúceho rozmer okna) a po bokoch ihlou alebo zahnutým tenkým drôtom naniesť lepidlo. Určite by som tam nelial sekunďák rovno z fľašky, lebo lepidlo zavzlína do špáry a potom robí to, čo popisuješ. Takto sa lepia aj acetátové kabíny na plastikových modeloch , a pri opatrnej práci kabínka nie je "zamlžená".
Ináč normálny sekunďák nenaleptáva žiadny plast ... to zamlženie spôsobia výpary lepidla , ktoré sa usadia na "skle" najmä vtedy, ak lepidlo nemá dostatok priestoru ( špáry, uzavretý priestor kabíny) na odvetranie.
Tento efekt je menej výrazný u gelového sekundového lepidla, rep. plastikári odporúčajú "babské" skundové lepidlo na lepenie umelých nechtov. To vraj nemlží vôbec, ale nemám to odskúšané. Treba sa popýtať v drogériach, nemalo by to byť drahé.
V prípade, že lepíš okná zvonka kabíny, predokladám, že majú nejaké rámy, pod ktorými sa lepidlo môže schovať. V inej téme som popisoval výrobu a lepenie " vystúpených" okien z CD obalov. Ak sa jedná o tenké okná z fólie s rámami ( namalovanými alebo z iného materiálu) v zásade sa tiež dá použiť sekundové lepidlo, ale tu by som išiel výlučne do gelového, nanášaného po obvode s maximálnou opatrnosťou nejakou ihlou .
Predpokladám, že okno nemusí byť prilepené dôkladne po celom obvode resp. vodotesné. V takomto prípade treba zvoliť iné technické riešenie osadenia okna ( asi zvnútra) .
Za vyskúšanie by stál aj 5 minutový epoxid. Fólia si v tomto prípade možno vyžiada ľahké zdrsnenie okraja pre zlepšenie adhézie epoxidu.
Lepidlo, ktoré odporučil DDG 51 nepoznám, ale asi rieši väčšinu problémov a keby som ho mal kde kúpiť , tak by som neváhal 
--------------------------------------------------------------------------------
PeterP
PeterP