26

Re: Turnigy 9x

Snek napsal:
RiMr napsal:

.... ono už nahrání alt. FW je zásah do vysílače přímo fatální.....

Každého volba.

Presne tak, ale na FW se zadna GL nevztahuje. FW nema s VF vubec nic spolecneho.

Po cestach jezdi i Volo autaky s FW co psali kluci z Bohumina. Takze nejaky er9x v normalni pomale lodice je bezpecnejsi nez Futabou rizeny model kde je elektrina delana pres "lustrovky" .... a baterky spojovany rezavym sroubem navic kazda jina.

Obcas se obecne misto modelareni moc keca o blbostech.

ono to je hlavně o slušnosti....  dokud se bude poukazovat "ten krade tak já můžu taky" tak to zde bude vypadat pořád stejně anebo spíš hůř....

Palec nahoru Palec dolu

27

SH napsal:

ono to je hlavně o slušnosti....  dokud se bude poukazovat "ten krade tak já můžu taky" tak to zde bude vypadat pořád stejně anebo spíš hůř....

Od doby kdy stat udelal z pravne platnych smluv obcanu "cár hajzlpapíru" je v teto republice uz uplne jedno co budem a nebudem dodrzovat.

Ale to sem nepatri a dale reagovat na "MHz" cast vlakna nebudu.

Modelařím pro radost, ne pro specializaci na danou kategorii modelů.
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer

Palec nahoru Palec dolu

28

RiMr napsal:
SH napsal:

myslíš to jako návod na porušení VO týkající se RC vysílačů v pásmu 40 MHz???????

Nerozumím. Můžeš to rozvést. Rád takový komentář a názor ke článku připojím.

U RC na 2.4GHz je homologován jen vysílací modul. Takže s vysílačkou mimo modul si můžeš dělat co chceš.... i když bych to nedoporučoval.

U RC na 40/35/27 MHz je homologována stanice jako komplet, takže jakékoliv zásahy do vysílačky tedy i přepínání modulů je porušením homologace...

Dávat si moduly na přepínač je žádanka o průser... spleteš se v tom nejmíň vhodném okamžiku.

Ať si o VO, homologaci nebo rozdělením pásem na letadla/ostatní myslíme co chceme jde o vyhlášku na úrovni zákona. A v případě průseru půjde o právní výklad a (ne)porušení vyhlášek a norem, nikoliv o zdravý rozum. A v tomto případě by  šel průser za tím, kdo pájel ve vysílačce.....   Stojí to za to?

Palec nahoru Palec dolu

29

Nic proti zdejší plodné debatě nemám, ale dovolím si všechny zúčastněné důrazně poprosit, aby přešli zpátky k původnímu tématu, kterým je Turnigy 9x.

http://www.celysvet.cz/skin/smile/s6448.gifModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
                       S přátelským pozdravem ladous

30

Snek napsal:
foxtrot napsal:

Chem sa opýtať skúšal niekto používať tento vysielač s modulom 40mhz a ako treba upraviť anténu resp. čo tam treba prirobiť,aby sa dala použiť vysúvacia anténa?

Ten vysilac lze sehnat s antenou na MHz frekvence. Modul je JR standard pokud se nepletu, takze by nemel byt problem tam pripojit libovolny VF dil 40Mhz, jen u VF se syntezou si nejsem jist.

A,kde sa dá zohnať?Našiel som toto http://www.helireviews.com/fly-sky-fs-t … ansmitter/ je podoná Turnigy 9x s tym ,ze má aj vysunovaciu anténu,ale tu tiež treba robiť úpravy,kedže nesedia pini na moduloch graupneru a vysialača.Vyhadzovať 200 a viac euro za značkové vysielace nebudem to si radšej urobím jednoduchú úpravu v podobe pridania antény alebo jednoduchého prepojenia pár káblikmy.

Palec nahoru Palec dolu

31

Ešte doplním kedže jazdím s ponorkami tak 2,4GHZ je mi tak na dve veci.

Palec nahoru Palec dolu

32

foxtrot napsal:

Ešte doplním kedže jazdím s ponorkami tak 2,4GHZ je mi tak na dve veci.

http://ok-rimr.com/cs/jak-na-to/turnigy … zmena-modu

Ale doporučím sehnat toto rádio od výrobce Flysky, je to nemlich to samé ale používá to anténu vzadu na modulu, tedy není tam pevné propojení na anténu vnitřkem, tedy se dá modul snadno nahradit (JR krabička, příp. hack modul).
V případě zájmu pohledám link. Kupoval ji tam Coro...

Palec nahoru Palec dolu

33

Včera na víkendu s TT v Jinolicích jsem v polních podmínkách přehráli "v ještě nerozbalené" Turnigy 9x firmware na er9x. Majitele jsem v rychlosti zasvětil do programování vysílače, do kterého si pak sám napípal remorkér s protitahy a navijákem. No a dnes s Turnigy 9x +er9x stál na bedně s madajlí za první místo v lehkém TT  na krku! Navíc "chrochtal blahem" nad programovými možnostmi vysílače. Předtím jezdil Futabu FC16 wink

Palec nahoru Palec dolu

34

Tak to mohutně blahopřeju!!! smile

Palec nahoru Palec dolu

35

Pro ty kterým vadí že máme v "lodních T9x" nahraný bezkonkurenční OpenSource firmware er9x, tak ať se prvně vrhnou na Palíka z Přerova, který neautorizovaně provádí softwarové opravy certifikovaného vysílače Hitec Eclipse a ty pak jejich majitelé používají s letadly a vrtulníky. http://jiri.palik.sweb.cz/" Autor úpravy k tomu přímo nabádá na svém webu wink

Dokonce Palík dělá rozšíření Eclipse o jeden kanál - nějak tam odemyká kodér nebo kdoví co - tedy zasahuje do vlastní podstaty vysílače bych řekl smile

Palec nahoru Palec dolu

36

Snek napsal:

...

Dokonce Palík dělá rozšíření Eclipse o jeden kanál - nějak tam odemyká kodér nebo kdoví co - tedy zasahuje do vlastní podstaty vysílače bych řekl smile

To myslíš vážne???

Akože vysielač je homologovaný pre nejaký modulačný signál???

Napríklad __/\_______ je OK, __/\___/\__ nie je OK???

Palec nahoru Palec dolu

37

Snek napsal:

Pro ty kterým vadí že máme v "lodních T9x" nahraný bezkonkurenční OpenSource firmware er9x....

On se u lodickaru takto nekdo vyjadril?
Jakoze co. Ze to je nebezpecne a muze to prevratit bazen nebo vypustit rybnik, nebo je to snad nepovoleny "doping"? Ze pak maji motory vetsi vykon? big_smile

Palec nahoru Palec dolu

38

RiMr napsal:
Snek napsal:

Pro ty kterým vadí že máme v "lodních T9x" nahraný bezkonkurenční OpenSource firmware er9x....

On se u lodickaru takto nekdo vyjadril?
Jakoze co. Ze to je nebezpecne a muze to prevratit bazen nebo vypustit rybnik, nebo je to snad nepovoleny "doping"? Ze pak maji motory vetsi vykon? big_smile

Ano - vpodstatě vyjádřil... bohužel.

MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd

Palec nahoru Palec dolu

39

marian_r napsal:
Snek napsal:

...

To myslíš vážne???

Akože vysielač je homologovaný pre nejaký modulačný signál???

Napríklad __/\_______ je OK, __/\___/\__ nie je OK???

Forma vítězí nad obsahem???  Aneb jinak řečeno - trochu ti uniká smysl toho, co napsal Šnek (a já mimochodem s tím co napsal plně souhlasím).

Tedy smysl napsaného je v tom, že jistým lidem naprosto fatálně vadí, že se do TGY9 nahrává velmi dobrý OpenSource firmware posunující programování a nastavování vysílače do jiné dimenze, ale naprosto bez povšimnutí tito jistí lidé ponechávají fakt, že se bez problému zasahuje do vysílače jiného (HITEC Eclipse) s cílem rozšířit programovací možnosti - až dotud je to naprosto shodné s TGY9 - a navíc ovšem navýšit počet kanálů (HITEC Eclipse je homologován jako sedmikanálový vysílač a po úpravě je z něj vysílač osmikanálový) - a děje se to veřejně, za úplatu - komerčně.

Tedy proč u TGY9 varovný prst a u HITEC Eclipse bez reakce???  To je oč tu kráčí....

MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd

Palec nahoru Palec dolu

40

Neviem o výhradách k iným SW zmenám. Niekto by mohol napísať argumenty. Ale predpokladám že ak to niekto robí komerčne, preberá záruku...

Homologovaný je vf modul a prenášané údaje nič nezmenia. Teda, podľa mňa. 8-)

Palec nahoru Palec dolu

41

Zákon je jako obvykle pozadu a prováděcí předpisy a výklad technických detailů nestíhají zodpovědní lidé inovovat dle posledního vývoje a trendů...
Každý rozumný a osvícený stát si chrání svá přírodní bohatství, mezi něž jistě patří i "éter" a jeho využití, naplněnost, nezasviněnost....
To, že VO a GL v minulosti řěšila téměř puntíčkářsky KV pásma 27,35 a 4OMHz bylo dané tím, že na těchto frekvencích se jednak pohybovaly fonické služby (CB,radioamatéři...) a taky tím, že MHz pásma nemají tak vysokou datovou kapacitu(propustnost) jak pozdější o 2 řády vyšší GHz frekvence...
Čili chápu jistou "sešněrovanost" co se týče úprav MHz vysílaček, pokud jsou "all in one" neboli vše na jedné desce vč. vf dílu. Zákon ale neřešil tech. vývoj a to, že výrobci začnou dávat na trh rádia s externím výměnným vf dílem.
GHz oblast je již natolik složitá ve smyslu přenášených informací (data,pakety,video,wifi rouery,směrové přenosy), že zde se zákon z hlediska čistoty éteru omezil jen na vyzařovaný výkon, stabilitu vyhrazených frekvencí a druhy modulací...
Sám mám od Palíka rozšířenou Eclipsu a protože ta je stavěna modulově (vf modul vně a výměnný), myslím si, že je to o.k. v rámci zákona. Stejně tak ostatní radia, co mají vf moduly extra a výměnné. Ať v MHZ nebo v GHz pásmu.
Je to ale na širší debatu o vývoji technologií ve světě, o budoucnosti tohoto světa, o jeho vládcích a mocných, o strachu ze ztráty vlivu, o čipování a unikátní adresaci všeho, o ovládání toků veškerých informací, o Bildenb. atd.
Ale to sem nepatří. Já jen říkám: "Kdo má oči tak viz, kdo má uši tak slyš,kdo má hlavu a rozum, tak ho používej !"

Palec nahoru Palec dolu

42

Ježíšek ji také upustil u mě doma. Tak kde máme další příklady programování a použití? tongue

Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.

Palec nahoru Palec dolu

43

Mě se na ní nejvíc líbí, že má přijímače kompatibilní s mojí GT3B. Zrovna mi přišel jeden 6ti kanálovej (na aukru za 300 Kč). 3 kanál stojí 200 Kč. Takže díky těmhle cenám, už nemusím neustále přendavat přijímače mezi autama a loděma. Akorát ten 6 kanál nemá "falesafe". Tak sem se chtěl zeptat, jestli ten originálnípřijímač u 9x ten falesafe má bebo nemá.

Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein

Palec nahoru Palec dolu

44

Tak už dorazila, začal jsem se s ní seznamovat a rozhodl sem se, že zatím nebudu měnit software. Co sem ale během večera zjistil je to, že pípání při mačkání tlačítek mě ničí. Bez přehrání FW se to vypnout nedá, tak sem se inspiroval na netu, přerušil cestičku na plošňáku a vyvedl spínač nahoru k anténě. No a když už sem vrtal díru, vyvrtal sem rovnou dvě a instaloval dva páčkové spínače vedle antény (ten druhý má už připravené kablíky a bude vypínat osvětlení, které dorazí zítra nebo v pondělí, bude to šetřit nějaký ten náboj a na poli stejně nepotřebuju, aby to pořád svítilo). Na obrázku je zakroužkováno místo přerušení cesty k repráku a připájení vodičů.
http://img193.imageshack.us/img193/5415/zvukn.jpg

Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale ve čtvrté to budou klacky a kameny. --Albert Einstein

Palec nahoru Palec dolu

45

Když už sem to měl otevřený, přerušil jsem ještě jednu cestu a nainstaloval 1K odpor (ten sem neměl, mam tam 2 menší, které dávají 1K) tak, jak to dělá RiMr a někteří jiní, abych mohl používat simulátor i s touto vysílačkou a případně někdy učitel/žák.
Já sem na závěr odpor přilepil tavnou pistolí, což na fotce ještě není vidět a pak už sem nefotil.
http://img837.imageshack.us/img837/9549/simulator.jpg

Palec nahoru Palec dolu

46

Takhle to teda teď vypadá. Někomu se to možná nebude líbit, menší spínače sem nenašel. Příště teda bude následovat instalace podsvícení displeje a napojení na volný spínač. Jednou možná, pokud budu mít dlouhou chvíli, dojde na přehrání SW a spínače pak ztratí význam. Hlavně že teď teď je to zticha, to pípání bylo vážně na bednu, zvlášť když si hraju s nastavením večer u televize.
http://img15.imageshack.us/img15/1949/022312210209.jpg

Palec nahoru Palec dolu

47

Ještě sem zjistil, že jedinej přijímač, kterej má failsafe je GT2R (tedy ten nejmenší 3kanálovej).

Palec nahoru Palec dolu

48

2 plně kompatibilní vysílačky vedle sebe. GT3B má už z fabriky pěkné rovnoměrné podsvícení displeje. Do GT3B mám placatou LiPolku pro Tx, která bohužel nejde dávat do T9x, ta vyžaduje takový ten profil blížící se čtverci.

http://img641.imageshack.us/img641/4792/022312221449.jpg

Palec nahoru Palec dolu

49

Koukám na tvoje pájení ve vysílači. Podle množství a tvaru cínu předpokládám studeňák a problém do budoucna.

Navíc smekám před tvoji odvahou že důvěřuješ zelené ochrané nepájivé vrstvě na plošném spoji.

Osobně bych to podložil izolační samolepící kaptonovou páskou, nebo alespoň podlepit dal do smršťovačky. Nebo při nejhorším řešení podlepil nějakým štítkem nebo izolepou ....

Palec nahoru Palec dolu

50

Myslíš ten ošklivej spoj, co je zakroužkovanej nebo i připájení rezistoru?

Původně sem to chtěl izolovat, ale není důvod. Rezistor se nedotýká desky a ani v budoucnu nedotkne, je zabalen v klihu (psal sem, že je to foceno před přilepením tavnou pistolí). Připájení odporu je podle mě v pořádku.

Ten ošklivej spoj v kroužku nepředstavuje žádné riziko (proto sem se tím dále nezabýval), ale sem si vědom, že se nepovedl. Pokud nepovažuješ za problém to, že by někdy případně přestal fungovat bzučák. Já v tom problém nevidím.

Palec nahoru Palec dolu