Dobrý večer všem,
po delší odmlce zase trochu modelaření.
Udělal jsem si stojánek, abych měl doma kam odkládat loď.

Je trochu bytelnější než ten, který budu nosit s sebou k vodě. Je tedy napevno a ještě mi zbývá tvarové podpěry polepit nějakou "hmotou", která bude fungovat jako tlumič pro uložení lodi.
Nemáte někdo tip na nějaký materiál, který by měl cca 1 cm na tloušťku a byl barevně neutrální? Například polystyren apod.?
Stojánek bych chtěl taky namořit a pak nalakovat na černo, tak se chci zeptat, jak složité moření je? Neočekávám žádné komplikace, ale chci se zeptat na co si dát pozor, nikdy jsem totiž nemořil...
Následovaly další díry do lodi a taky odříznutí části laminování, abych mohl později přilepit ostruhu kormidla a taky podpěru pro hřídel šroubu.

Včera a dneska jsem se dal do výroby samotné ostruhy, kterou můžete vidět na následujících obrázcích:

Dále jsem vyřízl podpěru pro hřídel

A jako celek si vše můžete prohlédnout tady:

Momentálně řeším otázku uchycení kormidla do úložných pouzder v trupu a v ostruze. Napadá mě toto řešení, ale nevím, jestli budu schopen provést to takto:

Na obrázku výše je vidět, jak jsem zatím vymyslel uchycení kormidla
Části:
1 - trup lodi a kormidlo (dřevěné součásti)
2 - mosazný díl, který by byl "natvrdo" spojen s kormidlem (vlepen jako jedna vrstva třívrstvého kormidla)
3 - nerezová závitová tyč jako "pohon" kormidla
4 - mosazná pouzdra v trupu a ostruze
5 - "spojka" kormidla, kterou bude svisle protažená závitová tyč a vodorovně šrouby
6 - šrouby
No a teď trochu teorie o uchycení kormidla.
Jak už jsem psal, tak do samotného tělesa kormidla [1] bych vlepil mosaznou součástku [2], která by zajišťovala přenos kroutícího momentu. Dále bych měl připravenou spojku [5 ], která by měla svisle vyvrtanou díru se závitem na závitovou tyč [3 ], jejíž jeden konec by byl samozřejmě v trupu lodi přidělaný k servu a druhý konec by byl cca 0,5 cm hluboko v pouzdře ostruhy kormidla [4 ].
Spojka [5 ] by dále měla několik (2 - 3) vodorovných otvorů se závity pro šrouby [6 ]. Tyto šrouby [6 ] by měly za úkol:
a) spojit spojku [5 ] a mosaznou součástku kormidla [2], která je v něm zabudovaná
b) přenášet točivý moment od serva kormidla
c) uchytit závitovou tyč [3 ] ve spojce [5 ] tak, aby se pri otáčení serva neprotáčela závitová tyč [3 ] ve spojce [5 ].
Toto výše popsané řešení má tu výhodu, že bude možné v případě potřeby později kormidlo vyměnit. Proto jsem se také k tomuto řešení přiklonil...
Mám ale strach o to, abych byl schopen vyvrtat závitovou tyčí díru a ještě do ní vyříznout závity na uchytávací šrouby.
Má někdo lepší návrh řešení?