Re: Plachetnice Opium
Ahoj všem,
během víkendu jsem se babral s novým přípravkem, který jsem v pátek koupil. Jedná se o speciální zalévací pryskyřici, která slouží převážně manuálně zručným jedincům na výrobu různých přívěsků, náušnic apod.
Jedná se prostě o typ pryskyřice, který podle výrobce slouží přeně na to, co potřebuji já - tedy zalití/zasklení okének lodi. Budu jí říkat pracovně Gédéo, podle výrobce.
Tady je pryskyřice:

No a teď k samotnému testování:
zalil jsem v sobotu podvečer 2 okna.
1. okno (na obrázcích vždy vlevo) jsem zalil klasickou L285 pro porovnání
2. okno jsem zalil pryskyřicí Gédéo
Než si začnete prohlížet obrázky pak vězte, že bublinky a prasklinky na obou sklech oken vznikly až po cca 16 hodinách mojí totální blbostí, když jsem strčil okénka do trouby, kterou manželka použila na koblížky (mňam
)

Postup:
1) na plexisklo jsem napatlal jako separátor mýdlovou vodu a nechal zaschnout
2) v mezičase než zaschlo mýdlo jsem natřel vnitřní stranu rámu okna "chromovou" barvou a to z toho důvodu, že jsem se prozatím nerozhodl pro přesnou barvu lodi (samozřejmě bílá + jakási modrá [uvídíme co trh nabídne]) a dá-li moje schopnost a trpělivost, i ostatní části lodi jako například kladky apod., budou pochromované - musím sehnat nějakou firmu na chromování... ![]()
3) natřené rámy oken jsem pomocí stejné chromované barvy "přilepil" k naseparovanému plexi
4) další čekání na zaschnutí
5) pak už vše probíhalo standardním způsobem - tedy namíchání 2:1 P:T L285 + zalití okna a dále namíchání Gédéo 2:1 P:T + zalití pravého okna
6) čekání 24 hodin na zatvrdnutí
7) vyhodnocení
Závěr:
než jsem (já blbec) dal okna do trouby, bylo celkem jasně vidět, že okno zalité L285 je matnější a jakoby zamlžené, než okno Gédéo. Také L285 obsahovala celkem velké množství mikroskopických bublinek, které sice na první pohled nejsou vidět, ale částečně také přispívají k onomu zamlžení.
Naproti tomu Gédéo vypadalo fantasticky - bez jediné bublinky, a křišťálově průzračné!!! Mimochodem, název "Křišťálová pryskyřice" je další obchodní označení této pryskyřice, které když zadáte do googlu, tak to na vás vyskočí ![]()
Zpátky k hodnocení - smáčivost stěn, kterou na obalu deklarovali, mě také příjemně překvapila. Sice je trochu smáčivá, respektive má tendenci vzlínat, ale není to tak strašné, jako u L285, u které stačí dát kapku doprostřed rámu a ona vyleze po stěnách až na okraj. Gédéo vlínala částečně také, ale myslím si, že až budu natírat rámy oken u těch vzorků, které budou naostro, budu natírat příčně ve směru vzlínání, a né podélně, abych nevytvářel drážky štětcem, po kterých bude mít pryskyřice šanci vzlínat a bude to ok.
No, každopádně jsem rád, že jsem si udělal dostatečné množství rezervních vzorků rámů - teď se hodí ![]()
Do lodi budu nakonec stejně vsazovat jen 6 oken, takže zatím mi to vychází...
To jsem se zase rozkecal - sory ![]()
-----------------------------------
Pořád ale řeším otázku serv.
bojím se hmotnosti, protože jak už jsem psal, kdybych dal do lodi 2 navijáky hitec, tak jsem na 220 gramech jen na servech.
Nemáte někdo tip na lehká silná a levná serva na plachty? Něco jako 50g/10kg*cm/600Kč?
a dále taky servo na kormidlo - chtěl jsem dát HS-425BB, ale váží taky nějakých 50g a když k tomu připočítám hmotnosti kormidla, pomocného motoru apod., tak mám strach z nevyváženosti lodi. Proto zvažuji každý gram.
Stane se něco, když bude loď na zádi těžsí, než udává plán? Tedy když se posune těžiště?
http://bowlmichal.rajce.idnes.cz/RC_plachetnice_Opium