Téma: Laminátový trup na polystyrenove jadro ...
Pokúsim sa v krátkosti popísať jednu z možných metód, ako sa dopracovať k laminátovému trupu remorkéru, ak človek nemá veľa peňazí, času, ani možnosť si kúpiť laminátový trup na vysnívanú loď. A ešte ak nemá ani poriadné plány ...
Nedávno ma oslovil kamarát, či nemám nejaký plánik na remorkér, podľa možnosti jednoduchý, aby stavba netrvala príliš dlho.
Ďalšou požiadavkou bolo, aby bol remorkér veľky ( aspoň 1 meter) , s dostatočným výtlakom, a dvojmotorový, aby sa dali použiť komponenty, ktoré dotyčný kamarát už mal nakúpené ( motory, vrtule,...).
Po niekoľkých selekciách sme vytypovali toto:
Po zväčšení plánu do požadovanej veľkosti a jeho pozlepovaní (A3 na kopírke) sa mohlo začať:
Prvý večer ( cca 2 hodiny):
Najprv som z transparentnej fólie úrobil šablonu bokorysu trupu. Na fotografii je slabo viditeľná, ale je tam. Z tejto šablónu som urobil ďalšiu šablónu, tentoraz kartónovú ( asi 2mm hrubý knihársky kartón).
Kopyto na trup vzniklo z obyčajného doskového polytyrénu. Použitá bola jedna doska hrúbky 10 cm a jedna doska hrúbky 5 cm.
Podľa kartónovej šablony boli na odporovej píle vyrezané pozdĺžne profily trupu.

Vzniknutý blok vo vrstvách 10 cm PS - 5 cm PS - kartónové stredové rebro - 5 cm PS - 10 cm PS bol zlepený purexom dokopy. Pozor na to, aby pri lepení nevznikla tzv. vrtula.
Blok trupu sa položil na bok na rovnú podložku ( podlahu) a zaťažil závažím.
Tým sa prvá seansa skončila a išlo sa spať ![]()