Téma: poradte lamovani trupu
Chtěl bych se zeptat jestli při laminování trupu je lepší použít laminovací epoxid nebo může být obyčejní, a podle čeho mám volit gramáž tkaniny?
|
Diskutujte s námi nejen o lodních modelech |
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
MoNaKo DF » Laminování trupů lodních modelů » poradte lamovani trupu
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Chtěl bych se zeptat jestli při laminování trupu je lepší použít laminovací epoxid nebo může být obyčejní, a podle čeho mám volit gramáž tkaniny?
pokud jsi masochista anebo typ Jára Cimrman (=hledání slepých uliček), tak obyčejný epox. Pokud se máš rád a chceš pěkný výsledek ta použij laminovací.
Gramáž... přibližně platí že 100g/m2 odpovídá tloušťce 0.1mm laminátu. Takře gramáž podle toho, jak tlustý a pevný výsledný laminát chceš, jaké tam jsou ohyby, velikost. Pro kvalitnější povrch se jako povrchová vrstva klade jemnější tkanina atd. Pokud potřebuješ pevnost v ohybu, je lepší více tenčích vrstev, v každém případě minimálně dvě. (jedna se bude vždy ohýbat...), pokud potřebuješ pevnost v tahu (= olaminování trupu) tak tam je to jedno.
mohly by jste mi poradit jak na to laminování, nikdy jsem to totiž nedělal pokaždý mi to dělal kamarád.
co se třeba rozhlídnout na tomto DF, např, právě diskutované vlákno vedle? http://www.mo-na-ko.cz/php/portal/viewtopic.php?id=4003

Jak uvedl SH ve svém přízpěvku ....laminační pryskyřici.
Ale teď základní otázka - bude to model lodě ? -laminování do formy ? na kopyto? model pro offshore? přelaminování již hotového trupu? Jak velký trup?
Podle toho volit laminační pryskyřice a skelnou nebo uhlíkovou tkaninu, počty vrstev a gramáž.
Tady jsou často používány nízkoviskozní infuzní laminační pryskyřice /certifikované/(mPas 400-600), pro mnohé aplikace jsou zbytečné (vyšší cena) a musí se jejich vlastnosti upravovat - tím se opět zvýší cena.
Nic proti jejich používání nemám, kdo to má natrénováno a ví jak na ně , ale ten kdo začíná....proč?
Pro běžné laminování na kopyto nebo i těžší model do formy nebo přelaminování je dostačující viskozita namíchané směsy (2000 -1500mPas) čím nižší mPas, tím nižší viskozita. Většina laminačních pryskyřic - směsí po namíchání má viskozitu nižší.
Epoxy 1200 má namíchaná směs viskozitu cca 20 000mPas, a jak se s ní laminovalo. (blbě, ale šlo to)
Ať Tvoje lodě plují
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
MoNaKo DF » Laminování trupů lodních modelů » poradte lamovani trupu