Téma: President Sergal - úprava stavebnice
Zdravím všechny uživatele i návštěvníky MoNaKa. Po cca 25 letech jsem se vrátil ke stavbě dřevěné plachetnice. Začal jsem s plachetnicemi ještě před vojnou, pak měl hodně let pauzu. Již dlouho mám doma několik plánů plachetnic, ale jako první jsem se rozhodl pro stavebnici, abych předešel problémům se sháněním materiálu. Dle nabídek na internetu jsem se rozhodl pro stavebnici „fregaty President“ od firmy Sergal. 

Po prostudování krabice jsem zjistil, že model je tak trochu polomaketou. Popsané měřítko 1:60 dle mě nesouhlasí, od začátku jsem model přepočítal na měřítko 1:75, které více odpovídá. Model je však velmi vhodný jako rozjezdový na naučení se veškerých modelářských technik. Stavbu jsem začal již v měsíci srpnu 2012, kdy se snažím o co nejvěrohodnější zpracování detailů, které čerpám z dostupných knih a dokumentů. Těch mnoho let, kdy jsem koketoval jen s plastovými modely je znát, opět se práci se dřevem učím. Během stavby jsem měl několik přestávek při dostavbě domu, nyní se snažím zrychlit a loď řádně dokončit. Dřevěný materiál ze stavebnice je kvalitní, to se však nedá říci o drobných detailech a ozdobách. Od BRadka jsem již objednal kladky, očka, háky, děla a kolíky, které model určitě zkrášlí. Od počátku stavbu fotím, přikládám několik prvních fotek, třeba někdo staví stejný model a také se podělí o zkušenost… Od Sergalu jsem zde našel několik staveb Racehorse...