Téma: Remorkér Carol Moran
Ahoj,
Z důvodů několika dotazů jsem se rozhodl sepsat tohle vlákno. Nechci dělat reportáž průběhu výstavby, spíše ukázat zajímavou stavebnici modelu, možná i krapet opomíjenou.
Co bych Vám rád představil je remorkér Carol Moran.
Při letmém pohledu do historie lze uvést, že loď byla postavena v roce 1949 pro společnost Moran Towing jako pomocný přístavní a tažný remorkér. Po požáru v roce 1989 byla loď vyřazena a v roce 1990 potopena a nyní je z ní umělý útes u pobřeží New Jersey. Z webu prodejce (Pecka a další, text je všude stejný) vkládám krátký popis: „Carol Moran je přístavní remorkér patřící do flotily Moran Towing and Transportation Co. obsluhující přístav New York a přilehlé vody. Přestože jde o celkem malé plavidlo (délka 106 stop), pohání je mohutný dieselový motor o 1750 HP, což umožňuje trojici remorkérů (vůdčí lodí je vždy silnější 126-stopový dvouhřídelový remorkér s dvojnásobným výkonem) zvládat i takové zaoceánské obry, jako byla Queen Elizabeth 2 o 70 327 tunách.” Pokud byste chtěli vědět více, stačí do Google zadat „Carol Moran tug“ a dozvíte se více i včetně fotek.
(Carol v práci, bohužel jsem fotku nedokázal najít znovu a tak nemohu uvést její zdroj)
Model lodi je stavebnice od společnosti Dumas models, a je určen pro středně pokročilé. Osobně bych to ale neviděl tak přísně. Trup je ze dvou částí, jedná se o plastové vakuové výlisky. To vše je doplněno předseknutými díly rovněž plastu a z laserem řezaných překližkových a balzových dílů. A pak různé špejle a příslušenství. Návod je poměrně dobře zpracovaný a hlavně textová část nepostrádá i vtipné pasáže. Co může být pro někoho na škodu je, že textová část je anglicky. Osobně jako největší problém nebo nepříjemnost vidím v tom, že veškeré míry a i rozměry stavebního materiálu jsou v palcích. Takže se stále přepočítává (ať žije chytrý telefon s aplikací na převod jednotek). Stavebnice nabízí možnost některé věci obejít, takže například okýnka lze pouze namalovat, nebo použít přiloženou nálepku s obrázky okýnek.

(Fotky na stavebnici, převzato z webu prodejce Pecka Modelář)
Autor manuálu uvádí, že stavba by mela být zábava a že není potřeba se honit za přílišnou přesností. Snažil jsem se této rady držet a tak některé věci jsou opravdu jen od voka…