1 Naposledy upravil: verban (18-09-2020 17:54:28)

Téma: Poradte pohon pro zavazeci lodku

Zdravim,

prosim zkusene modelare o radu.

Mam zavazeci lodku , ale je to mrdka.

Ma nekolik chyb:
a/ vydrz baterie 5 minut a vyrobce deklaruje 4h
Problem ale neni v baterii - napajeni je 8 x AA - 4,8 V - 5000 mAh  - jelikoz se jedna o cinu , tak jsem myslel , ze je chyba v baterii a tak jsem koupil nove 8 x 2700 mAH - 21600 mAh no vubec nepomohlo a problem neni nevyresen ikdzy baterie jsou porad nabite

b/  motor neskutne hlucny
jiz jsem to tady resil na foru

A tak bych rad asi vse vymenil - 2 x motor plus - regulator - lodni srouby. jelikoz mam baterie uplne nove, tak bych je rad pouzil

Vysilacku a primac mam - jelikoz jsem 15 let lital s vetronem ,ale do lodicek vubec nevidim ...

Link na lodicku je zde http://www.rcmodels.cz/zavazeci-lodicka … 05/produkt

Lodicku jiz nelze reklamovat.

Proto prosim zkuseneho modelare o radu jak navrhnout komlet pohon a idealne z hobbykingu

Je mi je lito ji vyhodit a nejsem svine abychom ji takhle ppodal.

Dekuji moc za jakoukoliv radu.

Palec nahoru Palec dolu

2

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

Ahoj,
nejjednodušší by bylo loďku vidět, protože podle popisu se to hůře určuje. Řešilo se to už v tvých minulých příspěvcích.
Můj názor je, že tam je něco přidřeného.
Takže nevím od kuď jsi, ale počkej na nějakej sraz lodních, zajeď na něj a zkus to rozebrat přímo tam. Na místě s tím spíš někdo bude vědět víc, než teoretizování na fóru. A navíc uslyšíme vše přímo a můžeme přesněji poradit.
D.

Palec nahoru Palec dolu

3

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

koukám že loďku dodává pelikán na jejich stránkách máš komplet motory jako náhradni dily za pětikilo  mám za to že dělaji jak zaručni tak pozáruční servis to je druhá možnost a třeti protože se jedná o střídavé motory tak bych poměril rozmery o jaké se jedná koupil bych hřidel od mp jet skratil a zalepil do loďky ale to by byla až posledni možnost nejdřiv bych motory vyndal akazdý zkusil samostatně jestly hluk dělá sám a nebo ten převod na vrtuly.pepa

Palec nahoru Palec dolu

4

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

Hluk me tak nesere jako to , ze lodka jede pouze 5 minut a pak diody signalizuji , ze je vybita baterie ikdyz to neni pravda.

Pak to nejede vubec a to taky u baterie 8 x 2700 mAH - 21600 mAh stejne jako u puvodni 5000 mAh.

Pokud baterie zmerim , tak maji 5 V /maji mit 4,8 V/ co je v poradku, takze usudzuji , ze bude spatna ridica jednotka nebo neco ....

Proto nejradeji bych vse vyhodil a nahradil novym pohonem.

Palec nahoru Palec dolu

5

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

1) pokud je baterka 4,8V/ 5000mAh tak  4h popojíždění je jen kdybys někam zajel, pak 3h stál a pak přijel zpátky.... tedy kec prodejce. Změř si odebíraný proud, tím poděl kapacitu a máš teoretickou dobu jízdy...

2) nevím, co tam jsou za baterky, vypadá to na NiMh, ale AA s kapacitou 5000 mAh neexistují...  technické maximum kapacity u AA je tak 2300-2400mAh  u velikosti C nebo SC tak 3700 - 4000mAh. 5000 bývá u D ale ty nejsou moc stavěné jako pohonné. Cokoliv nad tyto hodnoty jsou jen marketingové kecy...  Chtělo by to přesné označení článků, nebo aspoň fotku.

3) jestli to jede 5 minut, je moc velký odběr motorů (třeba změřit) anebo jsou baterky KO. Pokud to jsou NiMh, tak stačí je vyjezdit do mrtě a pak nechat nenabité ležet delší dobu...

4) blbá signalizace? Změř napětí na baterkách při zatížení. Pak budeme vědět víc.

5)  8 x 2700 mAH - 21600 mAh ... smile  Takhle to nefunguje ani náhodou....
Jednak mi není jasné, o jakých baterkách píšeš, protože originál je 4článek a ty píšeš o 8mi...a i kdyby, tak pokud jsou baterky v serii, tak se kapacita nesčítá... pouze stoupá napětí. Sčítá se, pokud baterky jsou zapojeny paralelně.
Pokud jsi zapojil baterky 4 seriově a dvě čtveřice paralelně tak ve výsledku máš teoreticky 4.8V/5400mAh.... JENŽE  AAčko s 2700 nemá 2700... a už vůbec není pohonné - schopné dodávat velké proudy!!!  A za další, NiMh se paralelně zapojovat nedoporučuje. Odejde nejslabší článek , pak dostane záhul ta lepší větev - ta odejde,  a nakonec chcípne i ta slabší větev...

Prostě, pokud nedáš fotky skutečné baterky, skuteřného pohonu, nepoměříš napětí, proudy tak se nehnem dál. A s tím, co víš, by i "nový" pohon byl nejspíš jen vyhozením peněz.

Palec nahoru +1 Palec dolu

6

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

Ahoj SH

Predem dekuji za prispevek.

Baterie tam byli 8 x Nimh AA

https://i.postimg.cc/bG7T2Xq3/IMG-20200919-111428.jpg

Ja jsem koupil 8 x  https://shop.atoselektro.cz/baterie-gp- … 69838.html

Jak zmerim proud je to spravne nastaveno dle foto ?

https://i.postimg.cc/DZGFHqtK/IMG-20200919-112843.jpg

Zapojil jsem 4 do serie a dalsi 4 do serie a pak obe paralelne.

Palec nahoru Palec dolu

7

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

nemáš...  máš to nastavené na rozsah 20mA a to by jen prdla pojistka.

červený dej do zdířky označené 10ADC a volič otoč na 10A. A dobu měření nepřeháněj, změř kolik to  žere naplno na suchu a pak kolik ve vodě.

Pak strč kabel tak jak to máš na fotce, volič na DCV 20 (rozsah 20V)  a tentokrát napětí. V klidu, naplno na suchu a naplno ve vodě.

To paralelní zapojení NiMh není moc dobré.

Palec nahoru Palec dolu

8

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

Ahoj,

tak jsem meril pouze na suchu jelikoz nevim jak to udelat na vode.

Baterie ma 5.2 V plne nabita!

Plny vykon na suchu 2.4 A odber na motoru a 4.2 V. Behem mereni se opet rozvitila dioda vybite baterie ikdyz baterie je plne nabita jelikoz 5.2 V mela i po mereni.

Problem ze lodka jede nekdy jenom pul minuty a pak opet se rozvisti diody signalizace vybite baterie(a pak jede dost pomalu).
Kdyz baterii zmerim, tak ma 5.2 V co znamena plne nabito.

To delalo i puvodni baterii...

Palec nahoru Palec dolu

9

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

Měření ve vodě lze udělat ve vaně (běžně užívám). Tam loď nikam neujede, tedy lze měřit jako na suchu, a přitom šroub je ve vodě. Potřeba počítat s tím, že ve vodě odběr znatelně stoupne (klidně na dvojnásobek).

Podle tvého měření to vypadá, že baterky nevydrží takové odběry (vzhledem k typu se vůbec nelze divit) a pod zátěží jim hodně klesá napětí, což elektronika mylně vyhodnotí jako vybité baterky. Ty se však bez zátěže vzpamatují a napětí se jim vrátí.

Obávám se, že toto nebude mít snadné řešení. Žádné AA NiMH prostě nebudou mít potřebné parametry, jak vysvětlil kolega. Toto https://www.aku-bat.cz/g2981.Baterie_PA … 00mAh.html jsou renomované kvalitní, velmi chválené tužkovky (sám spokojeně používám v řadě aplikací), ale ve tvé aplikaci by dopadly podobně bídně. Tyto baterky jsou totiž určené spíš na výdrž a dodávku malých proudů (typicky napájení vysílače, díky nízkému samovybíjení je není nutno tak často hlídat a dobíjet). Jako pohonné leda pro mini modely s nízkým odběrem (tak desetiny A, ale v žádném případě několik A). Pokud bys chtěl vhodné NiMH, tak jedině nějaké tvrdé pohonné, ovšem to bude o dost větší, dražší a hůře sehnatelné, protože NiXX baterky už dávno vyšly z módy a pro pohon se preferují LiXX. Jenže taková náhrada pro tebe nebude tak snadná. 1 článek Li-Ion/Li-Pol má proti 4článku NiMH napětí nízké (tedy to buď nebude fungovat vůbec, anebo elektronika opět bude dělat falešný poplach s vybitou baterkou), 2 články zas vysoké (riziko zničení elektroniky). To asi opravdu bohužel bude na větší rekonstrukci a náhradu více komponent.

Je s podivem, že ta loď je má takto blbě navržené napájení a v návodu evidentně nepravdivé údaje. Ale čemu se divit když jde o čínu...

Palec nahoru Palec dolu

10

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

Ahoj, muzes mi dat odkaz ,ktere baterie by fungovali . Lodicka se da rozebrat jeste ze zada a mistanje tam dost.
Pokud muzes vic typu.

Dekuji moc.

Palec nahoru Palec dolu

11

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

To bohužel neumím, viz. jak jsem psal. Se záměnou NiMH za LiXX budou zřejmě problémy a kde dneska sehnat NiMH či NiCd potřebných parametrů netuším. Snad by věděl někdo jiný. Určitě to ale nebudou malé tužkovky, ale silnější "buřty". Pokud bys je tam dokázal někam dovnitř nacpat, bylo by to asi nejsnazší a nejméně bolestivé řešení. 4články se ale v modelařině běžně nepoužívaly (s výjimkou přijímačových baterek). Tedy buď koupit 4 jednotlivé články a spájet sadu (bacha není to tak jednoduché, hrozí poškození baterek přehřátím, kdo najisto neumí, lépe nechat udělat od profíka), pro velké odběry to musí být spájené, nestačí bodově přivařené pásky a už vůbec ne plastová pružinková pouzdra! Anebou koupit 8článek a rozdělit na dva 4články (tím získat záložní sadu na rychlou výměnu u vody).

Palec nahoru Palec dolu

12

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

Panove a co tohle kdyz to dam 4x do serie ? - https://hobbyking.com/en_us/turnigy-sub … s_products

Doma jsem nasel tenhle pack -
https://hobbyking.com/en_us/turnigy-rec … s_products

a lodicka jede omnoho lip no zitra otestuji na vode.

Palec nahoru Palec dolu

13

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

Teoreticky ty články vypadají dobře co se parametrů týče. Otázka nakolik to je reálné, číně se nedá vůbec věřit. Ale v zásadě by to mělo být vhodnější než AA. Ten akupak jestli koukám dobře, tak je složen právě z těch výše odkázaných článků. Tedy by mohl být vhodný (baterky by měly zvládat vysoké proudové odběry), přestože není svým určením pohonný, ale přijímačový. Což je ovšem spíš formalita, stačí vyměnit konektor a zapojit tam kam potřebuješ. Jestli ti to doma chodí nadějně, tak to snad bude lepší, uvidíš na vodě. Každopádně ale ty deklarované 4h výdrže nedosáhneš. I kdyby ta kapacita byla opravdu 5Ah, tak ti to vystačí tak na 1h (odběr máš na suchu 2,4 A a ve vodě to klidně může vylézt na 5A). Ovšem pokud s tou lodí budeš jen tak popojíždět a mezitím stát, tak to třeba vyhovovat bude. Vyzkoušíš a uvidí se.

Palec nahoru Palec dolu

14

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

přijde mi, že nečteš, co píšu....  SUB-C o kapacitě 5000mAh je ....  no k ničemu. Technické maximum v té velikosti u pohonných baterek je tak 3500-3900, max 4000mAh  co je víc, je jen zbožné přání...  Jestli tam výrobce narve 5000, tak je to za cenu omezení max vybíjecího proudu a zvýšení vnitřního odporu... Takže když z nich cucneš víc, napětí spadne a elektronika hlásí vybití... to co se ti děje teď.

Trunigy není výrobce... to je jen jeho nálepka. Zajímavé by bylo vidět označení pod tou nálepkou.

Dej tam něco takového https://www.ges.cz/cz/nicd-akumulator-n … 00250.html a pojedeš jak střela. Snad....  Kdysi to byl etalon tvrdého a odolnoho akumulátoru, jestli to platí i dnes, po různých eko- zásazích a modifikacích, netuším.

Palec nahoru Palec dolu

15

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

Souhlas s kolegou. Čínské parametry bývají prakticky vždy nedůvěryhodné a nutno brát s velkou rezervou. Zato ty NiCd v odkazu působí velice dobře. Sanyo to býval pojem, jejich niklové baterky bývaly velice chválené a oblíbené kvůli dobrým parametrům a velké trvanlivosti (než to převálcovaly novější technologie v podobě LiXX). Těmi články jistě neprohloupíš. Kapacita sice nižší, ale zase zaručená a když se pořídí dvě sady, tak se dají střídat (jedna mezitím nabíjet z autobaterie, tradiční řešení při akcích v terénu mimo dosah zásuvky). Pořád tě to zřejmě vyjde laciněji, než kompletně předělávat elektroinstalaci. Akorát bych spíše doporučoval sadu plnohodnotně spájenou bez těch navařených pásků. Sám je mám sice rád (na ně se pájet odvážím, narozdíl od pólů článku), ale ty bodové svary jsou slabá místa a je to pak jen na menší proudy (rád bych věděl, kde přesně se nachází hranice, od kolika A už se to nedoporučuje).

Palec nahoru Palec dolu

16

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

verban : Na tom přijímači v lodičce je popiska "12V 1A",ten klobouček je dioda nebo je tam pojistka?
Aty tužkovky nabíjíš čim?Jde hlavně o hodnoty.

Nic neumim a s lodičkama jen blbnu

17

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

jirkacbx : Baterie nabijim https://hobbyking.com/en_us/turnigy-acc … tore=en_us

Ano je tam napsano 12V 1A, ale nevim k cemu to je v navodu neni ani zminka. Nevim co myslis pod pojmem - kloboucek.

Koupim co doporucuje SH a uvidime.

Jen bych se rad zeptal kolik clanku a jak to napajet aby to jelo alespon hodinu. Nebude to jit v kuse. Vyvezu 100m a pak jedu zpatky a pak to zopakuji pro dalsi prut.

Pak je pauza az prijede zaber :-) Jinak jsem rybar Chyt a pust.

Dekuji vsem za ochotu.

Cenim si vstricnosti.

Palec nahoru Palec dolu

18

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

Nabíječka slušná.
A mohl bys zveřejnit tvoje bydliště,či lokalitu,kde se pohybuješ.
Bez toho,než tu lodičku někdo rozumně uvidí v reálu,bude volba aku a pohonu docela k hovnu.
Motory jsou obyčejný plechovky 280ky,asi na 6V,jako Migy,takže víc topí než fungujou.
Předělat na slušnou elektroniku by to šlo.třeba i s tvým vybavením od větronů.
Ale předem zapomeň,že na jakýkoliv tužkovky budeš s lodičkou jezdit či bejt v pohotovosti 1H a víc.Ty aku to prostě nedají.
A 4 aku i když paralelně  s dalšíma 4ma pro kapacitu na 5000mAh,což je vidět na obrázku s aku článkem,kde je v půlce malinká mezera,nebude to to pravý ořechový pro pohon motorů.Jakkoliv silný a slušný tužkovky PROSTĚ nestačí pro pohon a ještě napájet všechnu elektroniku.

Ohledně nabíjení aku.
Nepíšeš,kolik mA při nabíjení,jak velký Delta peak a čim ji ještě nakonec srovnáváš.
Nicd aku jsou ty snad nejhorší aku na údržbu v současný době.
A tužkovky ještě horší.

Nic neumim a s lodičkama jen blbnu

19

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

jirkacbx napsal:

...Nicd aku jsou ty snad nejhorší aku na údržbu v současný době.
A tužkovky ještě horší.

musím oponovat. NiCd jsou solidní baterky. Jen s nástupem Li technologií, která funguje principiálně jinak, modeláři už zapomněli, jak se k nim chovat. A obecně lidi to neuměli nikdy... Proto tolik mýtů a pověr...

Palec nahoru Palec dolu

20

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

Neco tady nesedi :-/

https://sport.bazos.sk/inzerat/11613923 … ia-lod.php

Palec nahoru Palec dolu

21

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

Nebo se někdo v lodičce povrtal víc než ty :-)
Pro větší ponor a stabilitu dodal závaží navíc.
Co dalšího a jak upravil můžeš dotyčnýmu napsat,ale nejspíš neodpoví.Obchodní tajemství.
Jinak vzít lodičku k někomu,co se zabejvá elektronikou,aby rozebral a kouknul na regulátor,co v něm vlastně je a kolik by toho vydržel.
Taky mi moc nesedí to napětí aku,při tomhle většina dospělý elektroniky vypíná.
Což asi víš z větronů,když jsou bezmotorový.

Nic neumim a s lodičkama jen blbnu

22

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

Malinko jsem googlil nasel jsem tohle co je o polovinu levnejsi.

Vyplati se to nebo opravdu koupit Nicd

https://www.conrad.sk/specialny-akumula … h.k1497076

Palec nahoru Palec dolu

23

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

poslední příspěvek, neb cokoliv psát je marné..

ne protože Conrad...
ne protože "Emmerich" je jen jméno na obalu, ne výrobce. Ten je neznámý...
ne protože je to levné. Za málo peněz je málo muziky...
ne protože AA nejsou vhodné na pohon pokud to není nějak vynucené, třeba soutěžními pravidly. Prostě mají malý objem aktivní hmoty a elektrod.

a hlavně je třeba s nimi umět pracovat (zrovna tak jak s ostatníma baterkama). Tak jak Lipol/LiIon zlikviduješ jedním podvybitím nebo přebitím, tak Pb ponecháním ve vybitém stavu nebo vysušením, NiCd/NiMh vybitím do stavu, kdy jeden článek se přepóluje, přebíjením (k tomu může dojít i v polovině nabíjení, když nabíjecí proud je vyšší než je článek schopen pojmout), přebití, když se článek zahřeje nad 40-50°C, rychlonabíjením nezformovaného (déle neprovozovaného) článku.... stačí jednou a článek je KO. Asi tak.

Palec nahoru Palec dolu

24

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

verban : Nevymejšlej kraviny,zbytečnosti a nehledej nevhodný drahý náhrady.
Jestli jsi tak paranoidní,že nechceš sdělit svoje bydliště či přibližnou polohu,napiš mi to na jirkacbx@seznam.cz . Sdělovat to nikde nebudu,ale budu vědět,za kým tě v rozumným okolí poslat.

SH : Sice pár věcí ze seznamu jde trochu ošidit :-),ale většinou s tebou souhlasím.
Rozvádět to nemá cenu,každej víme svý.

Nic neumim a s lodičkama jen blbnu

25

Re: Poradte pohon pro zavazeci lodku

jirkacbx napsal:

SH : Sice pár věcí ze seznamu jde trochu ošidit :-),ale většinou s tebou souhlasím.
Rozvádět to nemá cenu,každej víme svý.

ano, "ošidit" můžeš pokud znáš a víš.
pokud znáš a víš, nemusíš se ptát.
znát a vědět stojí hodně času studia a peněz ve zničeném materiálu.
představa že budeš znát po jednom dotazu je zcestná.

kdo toto pochopí, je na počátku cesty k "znát a vědět".

Palec nahoru Palec dolu