1

Téma: Material na stezen 1200m

Jeste jeden dotaz.
Smrkove listy se do modelarskych prodejen dodavaji (alespon do te, do ktere mam pristup ja) v delce 1m. Ale ja potrebuju 1.2m ;o( Da se to nekde lehce sehnat? Baumax a podobny mam docela z ruky, ale mozna me navsteva nemine ;o(
Premyslel jsem o alternative - pouzit duralovou trubku, k te mam snadny pristup, ale na druhou stranu drevo je drevo a chtel bych ho preferovat.
Diky za tipy

Palec nahoru Palec dolu

2

Re: Material na stezen 1200m

... Baumax a podobny mam docela z ruky, ale mozna me navsteva nemine ...

Tento zdroj vyuzivam take. Pri vyberu dreva je vhodne dbat na primost listy, rovnoletost, hmotnost a na hustotu vlaken (ta se da nejlepe zkontrolovat na rezu). Nevyhybal bych se ani netradicnimu zdroji materialu. Stezen pro svuj model "Dorian Gray" jsem napr. zhotovil z nasady od smetaku, protoze kvalita tohoto konktretniho kusu dreva byla lepsi nez cokoliv jineho, co mi prislo pod ruku.
Stezne, pne a rahna opracovavam hoblikem Narex. Cepel jsem si nastavil na tloustku trisky 0,02 mm (mereno mikrometrem), takze mohu hoblovat velmi presne, a hlavne bez obav pred zahaknutim nastroje v materialu a naslednym poskozenim obrobku. Po hrubem opracovani hoblikem dokoncim stezen brousenim. Povrchovou upravu provadim lakovanim PU-pryskyrici G4/G8 a polomatnym PU-lakem na parkety.

Alternativne je mozne na stezen pouzit polotovaru rybarskeho prutu ze skelneho nebo uhlikoveho laminatu. Je to zhlediska vykonu modelu ta nejlepsi varianta, soucasne ale bohuzel ta nejdrazsi a - pokud jde o maketu stare lode - ta nejpracnejsi. Je totiz zapotrebi nejakym zpusobem navodit iluzi dreveneho povrchu, napr polepenim dyhou. Tim se vsak castecne pripravime o vyhodu nizsi hmotnosti - zacarovany kruh! Take montaz ruznych kovani je obtiznejsi, protoze navrtanim otvoru dojde k vyraznemu zeslabeni prurezu. U uhliku vznika navic nebezpeci trepeni a praskani materialu. Proto bych k tomuto reseni sahl jenom tenkrat, kdyz by pozadavek nizke hmotnosti a vykonu byl dulezitejsi nez vsechno ostatni.

Zdravim
Borek Dvorak

3

To je zajímavý příspěvek. Když si představím, že bych "ten klacek" musel hoblovat ručně, asi bych ve stavbě příliš nepokročil. Jinak co se týče pevnosti, určitě je to nejlepší (a nejlevnější) řešení.

http://www.celysvet.cz/skin/smile/s6448.gifModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
                       S přátelským pozdravem ladous

4

Když si představím, že bych "ten klacek" musel hoblovat ručně, asi bych ve stavbě příliš nepokročil.

"Rucne" znamena v tomto konkretnim pripade "nejpresneji" a "nejrychleji". Na vyrobu stezne popsanym zpusobem potrebuji mene nez dve hodiny. To je podle meho nazoru zanedbatelna pracnost. Na soustruhu jsem to radeji ani nezkousel, protoze jsem presvedcen, ze by mi prace trvala zhruba stejne dlouhou dobu + nasledne nejmene hodinove cisteni stroje. Mam rovnez neprilis dobre zkusenosti se soustruzenim lehkeho dreva, napr. borovice.

Obecne si myslim, ze kvalita vysledku je jedinym kriteriem pro posouzeni te ci one technologie. Pokud dosahnu nejakym zpusobem lepsiho vysledku nez jinou cestou, tak se o pracnost prilis nezajimam. Moje kutilska hrdost by stejne nedovolila predvest svetu vyrobek, s jehoz kvalitou bych sam nebyl spokojen.

Zdravim
Borek Dvorak

5

Musim souhlasit s Narexem. Když jsem ještě páchal makety, bylo to to nejlepší řešení. Jde bezvadně štelovat úběr, práce je pořád pod kontrolou a neřekl bych, že to jde nějak pomalu. Někdy jsem při větším úběru použil mechanický "velký" hoblík Narex, ale podmínkou je perfektí naostření a seřízení.
Michal

Palec nahoru Palec dolu

6

Musim souhlasit s Narexem. Michal

To je tenhle nastroj? http://www.narex.cz/mediandoweb/index.c … _GROUP=739?? 5990,- to vypada ze se k nemu asi nijak brzo nedostanu ;o(( Zkusim ho nekde pujcit ;o)

Palec nahoru Palec dolu

7

Tak ten je taky pěknej, já mám místo něj párkourunovej elektrickej, ale zatim maká. Já myslel ale tenhle na adrese : http://www.narexby.cz/base/new_presentation.html, potom katalog/ostatní nástroje/ nástroje na opracování dřeva a 8270 - hoblík kovový.

Michal

Palec nahoru Palec dolu

8

To já jsem si představil, že bych to dělal s hoblíkem bez elektrického pohonu (99 % ruční práce) wink .
Když si představím elektrickou mašinku, tak se tomuto postupu také nebráním.

http://www.celysvet.cz/skin/smile/s6448.gifModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.

9

ma to byt maketa starej drevenej plachetnice?Lebo na novych su stazne a rahna natrete aj tak vacsinou na bielo a material nevidno wink
Ak je to maketa starej plachetnice,tak asi co doporucuju v skorsich prispevkoch.Nasadu od smetaka,teda cokolvek co je s tvrdeho dreva.Smrekova lista by sa dost lahko zlomila.Alebo to skusit z dvoch kusov a spravit saling.
Pripadne 2 kusy a na vacsej dlzke ich zlepit,narocne na presnost a hlavne namahanie.
Ja by som si doporucil ten stazen z duralu a spoj osetrit v nutri trubkou s mensim priemerom a zalepit.

Palec nahoru Palec dolu

10

Diky za tipy. Maketa to byt nema. Je to moje prvni lod, ale ja ji povazuji jako vychozi bod prave k tomu abych si overil a vyzkousel urcite postupy pro dalsi pokrok a cil - historicke plachetnice.
Za uspech bych povazoval, kdyby vypadala jako ta uplne v levo na tomhle obrazku http://www.minisail-ev.de/mb/mb-04-35/m … t1-b10.jpg nebo takto http://www.minisail-ev.de/mb/mb-04-35/m … t1-b09.jpg.
S tim, ze bych si chtel vyhrat s detaily a zjistit, jestli mam na to se pustit do stavby neceho typu dorian, ktery me fascinuje ;o)

Palec nahoru Palec dolu

11

hehe.Na postavenie ...niecoho typu Dorian...urcite mas len to chce prax a slusne vybavenu dielnu.A samozrejme trpezlivost.vela stastia v stavbe.

Palec nahoru Palec dolu

12

hehe.Na postavenie ...niecoho typu Dorian...urcite mas len to chce prax a slusne vybavenu dielnu.A samozrejme trpezlivost.vela stastia v stavbe.

tak slusne vybavenu dilnu mam, trpelivost take, stesti snad budu mit a prave pro tu praxi chci nejdriv postavit neco nenarocneho na cem si to vyzkousim ;o) Proto mi duralovy stezen moc nepomuze ;o(

Palec nahoru Palec dolu

13

duralovy stazen som uviedol len ako priklad.Vsetko zavysi co mas doma,alebo k akemu materialu sa vies naskor dostat.
Hlinikove trubky na sa daju kupit bud v modelarstve alebo bauxxx.Ale pokial je vsetko od ruky tak improvizacia ;)Ked drevo je poruke tak drevo.

Palec nahoru Palec dolu

14

To já jsem si představil, že bych to dělal s hoblíkem bez elektrického pohonu (99 % ruční práce) wink .
Když si představím elektrickou mašinku, tak se tomuto postupu také nebráním.

Obavam se ze tady doslo k nedorozumeni. Nepresnym vyrazem "hoblik Narex" jsem myslel tento rucni nastroj:
http://www.narexby.cz/vyrobky/show_section.php3?id=36
(hoblik Hobby)

Tento nastroj pouzivam nejen v modelarstvi, ale i na hrubsi prace. Konkretni priklad: odhoblovani 2 mm ze spodni hrany dveri mi slo pri stejne kvalite vysledku s timto nastrojem podstatne rychleji nez strojni brouseni.

Zdravim
Borek Dvorak

15

Nasadu od smetaka,teda cokolvek co je s tvrdeho dreva.Smrekova lista by sa dost lahko zlomila.Alebo to skusit z dvoch kusov a spravit saling.
Pripadne 2 kusy a na vacsej dlzke ich zlepit,narocne na presnost a hlavne namahanie.
Ja by som si doporucil ten stazen z duralu a spoj osetrit v nutri trubkou s mensim priemerom a zalepit.

To s tim tvrdym drevem je ve vztahu k plachetnici omyl. Tvrde drevo je totiz tezke a nektere druhy jsou i krehke, coz je oboji velka nevyhoda.  Z drev, ktere jsou bezne k sehnani jsou nejvyhodnejsi prave ten zatracovany smrk nebo borovice. Stezen je (temer) vzdy vyztuzen upinackami a vazy, coz umoznuje volbu lehciho a mene pevneho dreva. Podminkou je ovsem vyber dreva dle kriterii, ktere jsem uz uvedl, to plati vseobecne pro vsechny druhy drev na vsechny nosne casti modelu.

Pojem saling znam jako oznaceni rozpery orientovane kolmo ke stezni, pres jejiz konec je vedena horni upinacka. To cele slouzi k vyztuzeni stezne na pricny ohyb, nikoliv ke spojovani jednotlivych segmentu stezne. Stare lode mely krom popsanych pricnych salingu take salingy podelne, ktere spolecne s tzv. "osli hlavou" na vrcholu stezne drzely cnelku. Pokud jsi myslel toto, je to patrne pro dany ucel nepouzitelne, protoze jde zrejme o stavbu modelu s bermudskym oplachtenim (hlavni plachta je trojuhelnik), coz stezen s cnelkou vylucuje.

Lepeni podelne ze segmentu je velice dobry tip, hlavne tenkrat, kdyz ma byt stezen duty. Prilis mnoho hmotnosti se tim ale neusetri. Take vyztuzeni duralove trubky napr. uhlikem se napr. ve tride IOM (obdoba F5E) obcas praktikuje, i kdyz to pravidla zakazuji ...
Obavam se ale, ze pro maly skolni model by takove stezne byly zbytecnym luxusem, ktery navic komplikuje a prodrazuje stavbu. Zde postaci zmineny "klacek" resp. kus duralove trubky bez dalsiho "tuningu".

Zdravim
Borek Dvorak

16

Diky za tipy. Maketa to byt nema. Je to moje prvni lod, ale ja ji povazuji jako vychozi bod prave k tomu abych si overil a vyzkousel urcite postupy pro dalsi pokrok a cil - historicke plachetnice.
Za uspech bych povazoval, kdyby vypadala jako ta uplne v levo na tomhle obrazku http://www.minisail-ev.de/mb/mb-04-35/m … t1-b10.jpg nebo takto http://www.minisail-ev.de/mb/mb-04-35/m … t1-b09.jpg.
S tim, ze bych si chtel vyhrat s detaily a zjistit, jestli mam na to se pustit do stavby neceho typu dorian, ktery me fascinuje ;o)

To je zrejme ten nejspravnejsi postup. Postavenim neceho jednodussiho se cloveku zvedne sebevedomi a navic mate neco "na hrani", zatimco se v dilne piplate s narocnejsim projektem.

Model na uvedenych fotografiich je "Dulcibella", nakreslil ji Uwe Kreckel jako skolni polomaketu, kterou by mohlo postavit i desetilete dite, coz se skupinou deti take dokazal. Pred dvema lety, kdyz byl plan cerstve nakreslen, jsem se jej snazil presvedcit, aby dal planek volne do internetu jako freeware. Bohuzel jsem neuspel.
"Dulcibella" ma svoji vlastni webovou stranku http://www.dulcibella-modell.de , rozsahla diskuze je na www.rc-line.de (diskuzni forum, oddeleni Segelschiffe). Model pusobi harmonicky a proste hezky, jenom je prilis maly. Zajemcum doporucuji koupeny plan zvetsit na delku trupu asi kolem 1200 mm a postavit verzi s gaflovym (ctyruhelnikova hlavni plachta) oplachtenim.

Vasi fascinaci "Dorianem" sdilim. Mam ho uz desaty rok rozdelany (neni tak pracny, to ja mam tak malo casu), a misto toho aby se mi okoukal, se mi libi cim dal vic. To se mi u jinych lodi zatim asi nestalo. Myslim si, ze jsem mu vybral velice prihodne jmeno (viz. Oscar Wilde: Obraz Doriana Graye).

Zdravim
Borek Dvorak

17

Stare lode mely krom popsanych pricnych salingu take salingy podelne, ktere spolecne s tzv. "osli hlavou" na vrcholu stezne drzely cnelku. Pokud jsi myslel toto, je to patrne pro dany ucel nepouzitelne,

Lepeni podelne ze segmentu je velice dobry tip, hlavne tenkrat, kdyz ma byt stezen duty.

Zdravim
Borek Dvorak

k tomu "pozdlznemu" salingu neuviedol som rozmery,ale myslel som to  ako princip predlzenia stazna.dakujem ze si ma doplnil.

O lepeni pozdlzne som hovoril ohladom plnych drevenych staznov RE:...narocne na presnost a hlavne namahanie....

18

ten predchadzajuci prispevok som pisal ja.
Borek Dvorak chodis s nimi aj sutazit v triede F-NSS?

Palec nahoru Palec dolu

19

Tento hoblíček je opravdu super,vyrábí se už pěkně dlouho a je pro modeláře skoro nepostradatelný-žádné broušení,vymění se žiletka a hoblí
se dál
Aleš

Palec nahoru Palec dolu

20

Borek Dvorak chodis s nimi aj sutazit v triede F-NSS?

Zdravim,

nevim sice, co myslis vyrazem "s nimi", ale ve tride NSS se rad zucastnuji soutezi, protoze maji vzdy velice pohodovou a nesoutezni atmosferu. To je jiste zpusobeno lidmi, kteri se teto kategorii venuji. Vazim si jich, a to nejen proto, ze rada z nich jsou lepsi modelari nez ja.

Borek Dvorak

21

Ale ja potrebuju 1.2m ;o( Da se to nekde lehce sehnat? Baumax a podobny mam docela z ruky, ale mozna me navsteva nemine ;o(

Tak to vidíte, též jsem si myslel, že se konkrétně v Písku též nedá nic sehnat a hle, ono to jde. Náhodou jsem zavítal do zdejší dřevoprodejny a zjistil jsem, že nabízejí dřevěné tyče o průměrech 1.5 cm - 2.5 cm v délkách 2.5 m. Ovšem o použitém dřevě nebylo nic uvedeno, zato cena za kus vychází okolo 75,- Kč, což je docela příznivé.
Ovšem jsem si jist, že podobné prodejny (prioritně určené truhlářům) nebudou v každém městě.

22

Zdravím, já na svém modelu kajutové námořní plachetmice TRIGGER používám duralový stěžeň z běžecké hole. jsou po 5 cm délky do 165 cm. asi od dvou třetin se zužuje. Zatím delší nesehnány, ale to stačí, Drážka pro nasunutí plachty je rozříznuta rozbrušovačkou kotoučem o síle 1 mm od vrcholu až do místa uchycení ráhna. Salig je  uchycen proti otočení a posunutí převlečenou objímkou zajištěnou 2-3 mm šroubky s očky pro uchycení napínacích lan a zajištěny. V objímce i stožáru je vyříznut závit a při šroubování zakápnut lepidlem. Po zaschnutí je proříznuta drážka pro plachtu. Stožár  po proříznutí zůstává pevný a slouží bez problému několik let.
Dědek.

23

Stožár  po proříznutí zůstává pevný a slouží bez problému několik let.
Dědek.

No tak předně je třeba si uvědomit, že u plachetnic se používá stěžeň a ne stožár. Pevně doufám, že jste se při psaní pouze spletl a že o této skutečnosti víte.
Dále pak dřevo vypadá vždy lépe než kov.

24

Dřevo je dřevo a dřevem zůstane, a rejpal je rejpal a rejpat bude. Dřevo se u stžárů(jeli libo stěžnů) nejméně 30 let nepoužívá. Trigger je r.v. 1982.

25

... rejpal je rejpal a rejpat bude. Dřevo se u stžárů(jeli libo stěžnů) nejméně 30 let nepoužívá. Trigger je r.v. 1982.

Já si rejpnu  wink  ještě jednou. Zakladatel této diskuze se prioritně ptal, jak sehnat dřevěný stěžeň delší jednoho metru (lze předpokládat, že chce stavět třeba i historickou plachetnici).

Na druhou stranu když někdo staví napodobeninu moderní plachetnice (a v tomto se Vám omlouvám za svou neznalost předlohy modelu), kde se na stěžeň používají kovy a jiné modernější materiály než je dřevo, též bych doporučil použít duralovou trubku.

Jinak na své úplně první plachetnici jsem použil stěžeň z teleskopického rybářského prutu. Šlo to pro přepravu hezky složit, ale špička se trochu ohýbala. To by nebylo nejhorší. Občas se mi stávalo, že se stěžeň za jízdy sám složil (vím, stačilo by lepidlo, ale pak by to nešlo pro přepravu skládat wink ).