Jakmile ma plachta strihem dany profil, nejde srolovat, resp. se tim znici. Toto nezavisi na pouzitem materialu, pouze na zpusobu vyroby. Mimochodem - na kopyte se plachty nesiji, ale lepi pomoci oboustranne lepici pasky (sirka 6 mm, tl. 0,1 - 0,2 mm), ktera se pouziva na riditelne draky.
Profil plachty ma pro jakoukoli plachetnici zasadni vyznam, protoze je to jeji casto jediny "pohonny agregat". Vzdor vseobecne platnym predstavam nepohani lod (s vyjimkou kursu na zadni vitr) tlak vetru do plachet, ale aerodynamicka sila, ktera vznika obtekanim spravne profilovane plachty.
Optimalni profil hlavni plachty ma tlousku 8-10% hloubky profilu, maximum je ve 45-50% hloubky smerem od stezne vzad. U stehovek je opt. tataz tloustka, avsak maximum je vic vpredu, asi tak kolem 38-40%. Z toho vyplyva, ze pri vyrobe plachty z jednoho kusu pridavek na prednim lemu odpovida rozdilu mezi hloubkou profilu v dannem miste, a delkou kruhoveho segmentu, ktery odpovida zaobleni plachty tamtez. V praxi se misto sloziteho kresleni a pocitani pouziva pridavek odpovidajici 2% delky spodniho lemu plachty, s plynulym prechodem v obou rozich.
Pro uplnost jeste jeden (pro sportovni plachetnice bezvyznamny) tip:
Krom latek na paragliding a riditelne draky lze pouzit take textilni folii Oratex 600 UL od firmy Oracover. Je k dostani bud neobarvena prirodne bila (ca. 60g/m2) nebo barvena (pro makety starych lodi je velmi atraktivni odstin antik, ca. 90g/m2). Sire je ca. 1,8 - 2,0 m, bezny metr stoji 30,-EUR u bile resp. 60,-EUR u barvene folie. Vyhoda Oratexu spociva v tom, ze nema vetkanou strukturu malych ctverecku, tak jako tomu je u ostatnich (paraglidingovych) materialu. Toto jej predurcuje spis pro makety.
Zdravim
Borek Dvorak