1

Téma: Nepovedený laminát

Ahoj. Tak jsem poprvý v životě laminoval a moc se nepovedlo. Je to plaňkovaný trup a v oblasti přechodu trupu ke kýlu se mi objevily dlouhé bubliny. Poraďte mi prosím jestli je to možné nejak napravit. Dík

Palec nahoru Palec dolu

2

Re: Nepovedený laminát

dost častá závada co se stane i zkušeným... :-)

Při broušení se ta bublina uvolní a  tak odškrábat volné zbytky a díru vyplnit tmelem nebo pryskyřicí s nějakým plnivem (aerosil, mikrobalóny, bavlna,...). Pokud je ta díra moc velká tak to přelaminovat znovu tenčí tkaninou (jen ty díry) a vlákna klást v úhlu 45° k ose ohybu.

Palec nahoru Palec dolu

3

Tak jsem si po měsíci udělal čas a chtěl ten laminát opravit. Asi ale budu muset změnit název topiku z Nepovedený na Totálně zmršený. Když jsem totiž začal odstraňovat bubliny, tak jsem zjistil, že i tam, kde nejsou bubliny, jde tkanina poměrně lehce strhnout. Tak jsem začal trhat no a během minuty byla všechna pryč. Na trupu zůstala jen tenká vrsta pryskyřice. Předpokládám, že takhle by to být nemělo. Napíšu jak jsem to tehdy patlal a poraďte prosím, kde se stala chyba.
Loď je Artur. Trup jsem po slepení tmelil polyesterovým tmelem a nastříkal základní barvou. Na laminování jsem použil L 285 a 100 g tkaninu. Poměr míchání jsem dodržel dobře. Nanášel jsem asi při 15 - 20 stupních. Natřel jsem trup rozmíchanou směsí a dával tkaninu. Chybou bylo, že jsem takninu přikládal vláknem rovnoběžně s osou lodi. Jak jsem tak neustále opravoval, začala se mi pryskyřice v kelímku solidně zahřívat a odhora tuhnout (na štětci taky). Dal jsem jednu vrstvu. To bylo večer. Když jsem od toho odcházel bubliny nebyly, ale hezký to rozhodně nebylo. Ráno se objevily bubliny.
Kde tedy byla chyba? Bubliny se asi objevily, protože jsem dával tkaninu špatným směrem, ale proč to tak málo drželo i  na "dobrých" místech?
Dík za vaše rady.

Palec nahoru Palec dolu

4

Myslím, že problém mohl nastat u kombinace polyesterový tmel a epoxydová laminovací pryskyřice. Pokud to máš už opatlané tím tmelem tak budeš muset asi použít polyesterovou laminovací pryskyřici i na to laminování. Jinak bublinky jsem měl taky. Bublinku jsem vyřízl a díru po ní zamázl buď nějakým epoxem nebo tmelem. Podle toho co jsem měl zrovna nachystané. Tkanina šikmo jistě pomůže, ale pokud jsi ji dával vodorovně, jako já, tak to pořád neznamená, že laminát bude špatný. Jenom se to hůř dělá.

Palec nahoru Palec dolu

5

pokud píšeš že bubulinky vznikly jen u kylu kde je ostrá hrana trupu, tak zkus změnit tkaninu za jemnější... silná tkanina má tendenci se pri tuhnutí epoxu napnout a tím se oddálí od trupu. Mě se to stalo na lodi také, použil jsem 140g tkaninu... nakonec jsem použil 40g a už se to nestalo... navíc zkus tu pryskyřici zahřát (fénem) aby lépe tekla a vzlínala do tkaniny... Čím více bude prosycena tím lépe bude držet... Směr by vadit neměl ale rozhodně bude lépe když bude směr 45 stupnu ke kýlu...

http://unios.cmkos.cz/pics/smile.gif
NeJaToD team

Palec nahoru Palec dolu

6

Přikláním se k tomu,co tady psal Snek.
Zvolil jsi právě opačný postup.Nejdříve trup obrousím (srovnám hrubé nerovnosti),potom laminuji.tmelím a stříkám.Ostré přechody vždy vyplnit jak bylo již popsáno.Také zvolit vhodnou tkaninu.Míchej jen tolik,co stihneš zpracovat,raději na vícekrát.

Palec nahoru Palec dolu

7

Ivvo: L285 nemusíš nahřívat, ta vzlíná sama a dobře.  Nahřívání dělají zoufalci s ChS 1200....

MichoCZ: na polyesterový tmel jde laminovat v pohodě i epoxydem...

Prokop: Pokud dobře zarveš za tkaninu, tak strhneš i dobře nalaminovanou.... Vše je jen otázka síly.

Palec nahoru +1 Palec dolu

8

Díky za vaše rady. Obrousím zbytky praskyřice i barvu a zkusím to znova. Ještě prosím o jednu radu. Mám se pokoušet znova laminovat jedním kusem tkaniny, nebo použít například na záď samostatný díl? Dík.

Palec nahoru Palec dolu

9

prokop_tunel napsal:

Díky za vaše rady. Obrousím zbytky praskyřice i barvu a zkusím to znova. Ještě prosím o jednu radu. Mám se pokoušet znova laminovat jedním kusem tkaniny, nebo použít například na záď samostatný díl? Dík.

určitě lepší použít více kusů

Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ

Palec nahoru Palec dolu

10

prokop_tunel napsal:

až to budeš umět, tak je určitě lepší jeden kus z hlediska pevnosti, napojování a podobně. Než se to ale naučíš tak je zbytečné si tím lámat hlavu a použít tolik kusů tkaniny kolik je potřeba abyse Ti to dělalo dobře.

Jenompočítej s tím, že pokud díly nepřeplátuješ - třeba na hraně zrcadla kdy jeden díl dáš na zrcadlo po zatuhnutí ho obrousíš a pak olaminuješ zbytek trupu, tak budeš sice mít nádhernou ostrou hranu ale oba díly tkaniny drží spolu jen tenkou vrstvičkou pryskyřice a to je pevnostně nic moc a pokud dřevo zapracuje může to prasknout.

Proto je lepší ostré hrany raději před laminováním obrousit a  díky tomu se tkanina lépe ohne a hranu později dotmelit. Pokud by na takové hrane byl spoj dvou dílů tkaniny, je lepší nechat trochu přesah vláken, pokud by se to odchlipovalo tak i kousek tkaniny rozplést v místě ohybu vytažením vláken osnovy. jednotlivá vlákna se ohnou líp než tkanina.

Palec nahoru Palec dolu

11

Nojby napsal:
prokop_tunel napsal:

určitě lepší použít více kusů

URČITE je lepšie snažiť sa urobiť trup Z MINIMÁLNEHO množstva kusov.

Šarpiový trup sa dá urobiť z jedného kusa s dvoma zástrihmi.

Artur dva kusy na boky (1 L 1P) a jeden kus na zad. cez kýl som neprehýnal, nechal som malý presah a vyplnil rovingom.

Dôležité je

- správna tkanina (nie každá väzba je rovnako ohybná),
- správne uloženie (45° na hranu)
- po skončení laminovania stále kontrolovať kritické miesta a prípadne doťukávať. Kým nevytuhne živica.

Palec nahoru Palec dolu

12

na šarpiový trup lze laminovat i když nemáme žádnou formu.
JDE O MOŽNOST použít klasickou kostru z žeber a latí kde latějsou ponechány vystupující nad obrys žebra alespon o 2mm .
Po obroušení na kostru navlékneme skelnou punčochu např. od HAVLA a prosytíme neředěnou pryskyřicí,po vytvrdnutí můžeme laminovat tenkou tkaninou pro zlepšení povrchu zvenčí tak silnější tkaninou či rowingem zevnitř pro zajištění pevnosti a voděodolnosti vnitřní kostry
Skelná punčocha dokáže vytvořit dokonalou křivku šarpiového trupu bez násilnění balsových, dýhových, kartonových či překližkových obšívkových desek ve dvou směrech současně.
Punčocha se samozřejmě dá  použít i na oblétrupy  přičemž výhoda spočívá v takřka bezodpadové výroby  pokud nalaminujeme s trupem i základ paluby, a není nutno přemýšlet o směru vlákemn ,,textilu,,

Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!

Palec nahoru Palec dolu

13

Taky se mi to nějak nepovedlo. Přelaminovával jsem plaňkovaný trup polyesterem 109, a ikdýž si myslím že jsem ho namýchal správně tak to nějak nechce vytvrdnout. Netušíte někdo čím to může být?

Palec nahoru Palec dolu

14

starý, nebo špatný poměr, - nech 24 hodin- pak vyhodit nebo znovu......jednou mi vytvrdla paluba na kanoi až po cca 12 hodinách a to jsem tam dal tužidla až až...

Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....

Palec nahoru Palec dolu

15

Je to jednoduché, vem nějaké topné těleso, nejlépe takové ty malé ventilátory se spirálou, a trup nebo cokoliv dej i s ventilátorem pod igelit, vše zatisni ať utiká minimum tepla, do vnitř dej teploměr, nejlépe ten digitální, co se používá jak na ven tak dovnitř a má sondu na kabelu, tu sondu vlož též pod igelit a to na nejvyšší místo a nech to asi tak 4 hodiny temperovat, pozor na teplotu, je to nutné sledovat, nemělo by to přesáhnout 60 stupňů, pak hrozí průser a požár!!!!
Tedy hlídat a nejlépe pak odvětrat nebo ubrat na termostatu.
Když toto nepomůže, pak trup opravdu zahoď.....
S pozdravem:Nový

bohoš napsal:

Taky se mi to nějak nepovedlo. Přelaminovával jsem plaňkovaný trup polyesterem 109, a ikdýž si myslím že jsem ho namýchal správně tak to nějak nechce vytvrdnout. Netušíte někdo čím to může být?

16

U tý 109 je opravdu problém s namícháním.Pokud nemáš gramovou váhu, je dobré si směs namíchat s injekční stříkačkou.Taky to potřebuje teplo ,ale né nechat to na slunci.Spíš někde v teplé místnosti.Doporučuji to strhat a udělat to znova.Může se stát, že se to naoko bude zdát tvrdé, ale při trošku prudším slunci Ti to celý může změknout.A hlavně dodržet mísící poměr.A ještě bych radil se na tu 109 se ....... no víš co.Koupit od www.havel-composites.com ,nebo od www.Skolil.cz  Palatal 541 + peroxan,kde malá nepřesnost v poměru nevadí a tvrdne bez velkých teplot.To je pokud chceš mermomocí dělat s tím polyesterem.Nejlepší je epoxidová pryskyřice buď LG 700 od Skolila,nebo 285 od Havla.Opravdu Ti pošlou i malé množství.

17

bohoš napsal:

Zdravím, už dlouho jsem 109ku nekupoval,(kupuji u Havla nízkoemisní), ale pokud se pamatuji, vždy se prodávala jako třísložková, a to:
- živice
- urychlovač (fialová tekutina)
- tužidlo
Postup byl asi takový to, nejprve se smíchala živice s urychlovačem v určeném poměru, množství urychlovače udávalo rychlost vytvrzení, a teprve se potom vmíchalo tužidlo.
polyestery u Havla jsou většinou předurychlené .
Neurychlená 109ka také ztuhne i bez tužidla i v pixle,  ale to trvá měkolik měsíců a záleží na teplotě skladování.

A je To . . . .!

Palec nahoru Palec dolu

18

právě že se prodává už jen 2 složková....... 3 složka se dala namíchat dle oka a barvy.....čím tmavší tím rychlejší- dokázal jsem postavit kanoi za noc.....ale když to rychle vytvrdlo, bylo to křehké- loď byla jak ze skla- ale na sezonu to stačilo-
  počkáme jak se to u Bohoše vyvyne- možná bude stačit počkat, nechat to v teple (ne na slunci!) a ono to vytvrdne....

Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....

Palec nahoru Palec dolu

19

Tak jsem dal na rady, tkaninu jsem strhal dolů (to by člověk neřek jak ta potvora držela) a začal znovu brousit. Epoxid jsem objednal od Havla. Jak moc musím dostat dolů ten polyester? Místama je fakt tvrdej! Musí to jít až na dřevo?

Palec nahoru Palec dolu

20

Nedávno jsem koupil laminovací hmotu Letoxit PR 220 a tužidlo Letoxit EM 316 od firmy 5M. Zavolal jsem tam a pracovník této firmy mi velice ochotně poradil. Už jsem to i vyzkoušel, dobře se s tím pracuje, člověk nemusí pospíchat a hlavně - nesmrdí to. Doporučuji.

Palec nahoru Palec dolu

21

Pokud budeš dělat zase jen polyesterm, tak tam můžeš něco nechat.Pořádně vybrousit a pak přes to laminovat.

22

Už jsem to udělal epoxidem od Havla, a je to fakt paráda.

Palec nahoru Palec dolu