1

Téma: Fermež

dostal se mi do rukou starý trup Artura. Bylo na něm několik kg starého olejového kytu. Když se mi ho podařilo odbrousit, zjistil jsem že celý trup je napuštěný fermeží.

Jelikož některé plaňky byly uvolněné, chtěl bych tento trup olaminovat. Máte někdo zkušenosti s lamonováním trrupů napuštěných fermeží?

http://unios.cmkos.cz/pics/smile.gif
NeJaToD team

Palec nahoru Palec dolu

2

Re: Fermež

Ivo jestli je ta fermež suchá, neboj se na to laminovat.Doporučil bych pořádně to přebrousit a olaminovat epoxidovou pryskyřicí. jen né polyesterem.Jestli to pošleš, olaminuji Ti to jako gratis.

Palec nahoru +1 Palec dolu

3

díky za nabídku, ale chtěl bych tu loď dodělat sám...

na pohled se trup zdá suchý, ale na omak se zdá že stále lepí... Petr Hájek mi také poradil hodně drsně přebrousit a laminovat.

Šlo mi o info jestli na takovéto dřevo existuje nějaký přípravek, který tu fermež uzavře uvnitř dřeva. Přeci i před x lety se dřevěné trupy laminovaly...

NeJaToD team

Palec nahoru Palec dolu

4

Ještě bych před laminovanim ten trup utřel acetonem (ředidlem)

Ivvo napsal:

díky za nabídku, ale chtěl bych tu loď dodělat sám...

na pohled se trup zdá suchý, ale na omak se zdá že stále lepí... Petr Hájek mi také poradil hodně drsně přebrousit a laminovat.

Šlo mi o info jestli na takovéto dřevo existuje nějaký přípravek, který tu fermež uzavře uvnitř dřeva. Přeci i před x lety se dřevěné trupy laminovaly...

Palec nahoru Palec dolu

5

Len taká úvaha: Čo tak ten trup prevrtať množstvom malých dierok (1-1,5mm), aby laminát nechytil len na povrchu trupu, ale aj zatiekol a chytil zvnútra?

6

Jako natěrač vím, že jsme jako učedníci, když ještě nebyly všelijaké luxoly a lazury, nejdříve dřevo napustili horkou fermeží, nechali zaschnout, setřeli nevsáklou fermež a následně jsme lakovali dvousložkovým epoxidovým lakem.Vše bez problémů.

Palec nahoru Palec dolu

7

tím acetonem bych to neryskoval , trup je z doby kdy sre běžně lepilo jen kanagomem  a ten spolehlivě aceton rozpouští, abys ivvo neměl holou kostru a hromádku latí......:D

Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!

Palec nahoru Palec dolu

8

Upřímě pánové, moc mi to rozum nebere, co to tu vlastně řešíte, řešíte historii, není jednoduší celý ten trup hodit raději do kamen, alespoň z toho bude trocha tepla.
Ten trup je na tolik jednoduchý vyrobit, že bych se stím asi moc nezabýval, jo vlastně trochu ano, zapřemejšlel bych jak to dostat do krbu...Myslím že jeden slušný šlápanec to vyřeší...

Pepo tak mu ten trup vyrob, vždiť je to opravdu jednoduší než to řešit a zjistit že výsledná práce stejnak nestojí za nic.. je to příliš námahy to opravovat a něco stím dělat.
Podobných trupů já mám doma taky dost, je to člověku líto vyhodit a proto to shovávám na akce, kde to mohu naložit pyrotechnikou a odpálit nenávratně na vodě.. Lidi alespoň zatleskaj.
Já nevím jek ten model je velký, lae hádám 80 cm? No já mám doma 3 trupy 2,4m to je horší a bolí to opravdu hodně to likvidovat..ale je to lepší, než se dřít se stavbou, která bude neefektivní.

9

Upozorňuji, samozřejmě je to můj názor, nikomu ho nevnucuji.

10

no kdyby takhle Petr Hajek pristupoval k restaurovani lodi na Narodniho technickeho muzea, tak mu asi moc nepodekuji...

neni zadny problem koupit hotovy laminatovy trup na artura za cca 900, asi by to bylo mene prace, ale to nechci
mam tady trup a chci tu lod opravit a zprovoznit... je to klasicka lod a chci zkusit i jine postupy nez jen stavby z laminatovych trupu

NeJaToD team

Palec nahoru Palec dolu

11

Tak to souhlasím, ovšem nejsme v muzeum:o)
Jestli to chceš opravit, řešto jak zde bylo psáno, udělal bych do toho rejhy, nevím ším, já na to mám oscilační brusku, ale řešil bych to zářezama do kříže, co nejhustěji, pak to asi půjde.
Ono by to drželo asi i tak, ale jistota je jistota...

Ivvo napsal:

no kdyby takhle Petr Hajek pristupoval k restaurovani lodi na Narodniho technickeho muzea, tak mu asi moc nepodekuji...

neni zadny problem koupit hotovy laminatovy trup na artura za cca 900, asi by to bylo mene prace, ale to nechci
mam tady trup a chci tu lod opravit a zprovoznit... je to klasicka lod a chci zkusit i jine postupy nez jen stavby z laminatovych trupu

12

jj to mam v planu... zkusim asi i ty dirky... a pak se uvidi, bud to bude drzet, nebo ne wink

NeJaToD team

Palec nahoru Palec dolu

13

Merrimack napsal:

Upřímě pánové, moc mi to rozum nebere, co to tu vlastně řešíte, řešíte historii, není jednoduší celý ten trup hodit raději do kamen, alespoň z toho bude trocha tepla.
Ten trup je na tolik jednoduchý vyrobit, že bych se stím asi moc nezabýval, jo vlastně trochu ano, zapřemejšlel bych jak to dostat do krbu...Myslím že jeden slušný šlápanec to vyřeší...

Pepo tak mu ten trup vyrob, vždiť je to opravdu jednoduší než to řešit a zjistit že výsledná práce stejnak nestojí za nic.. je to příliš námahy to opravovat a něco stím dělat.
Podobných trupů já mám doma taky dost, je to člověku líto vyhodit a proto to shovávám na akce, kde to mohu naložit pyrotechnikou a odpálit nenávratně na vodě.. Lidi alespoň zatleskaj.
Já nevím jek ten model je velký, lae hádám 80 cm? No já mám doma 3 trupy 2,4m to je horší a bolí to opravdu hodně to likvidovat..ale je to lepší, než se dřít se stavbou, která bude neefektivní.

Chlape Ty neumíš číst.Nabízel jsem Michalovi, že mu to přelaminuji a on si to chce zkusit sám.Jinak mám žebra v elektronické podobě, takže není problém vyřezat žebra a kýl a potáhnout to.Dělal jsem to před měsícem.Osobně bych taky volil klasiku, protože to k té lodi patří.Určitě si zaslouží renovaci.

Palec nahoru Palec dolu

14

Pepa Darvaš napsal:

Jinak mám žebra v elektronické podobě, takže není problém vyřezat žebra a kýl a potáhnout to.Dělal jsem to před měsícem.Osobně bych taky volil klasiku, protože to k té lodi patří.Určitě si zaslouží renovaci.

To je dobré vědět, až pokus s renovací nevyjde wink

NeJaToD team

Palec nahoru Palec dolu

15

Máš pravdu Pepo, já to přehlídl.. asi toho mám moc...

Pepa Darvaš napsal:
Merrimack napsal:

Chlape Ty neumíš číst.Nabízel jsem Michalovi, že mu to přelaminuji a on si to chce zkusit sám.Jinak mám žebra v elektronické podobě, takže není problém vyřezat žebra a kýl a potáhnout to.Dělal jsem to před měsícem.Osobně bych taky volil klasiku, protože to k té lodi patří.Určitě si zaslouží renovaci.

16

Ivvo napsal:
Pepa Darvaš napsal:

Jinak mám žebra v elektronické podobě, takže není problém vyřezat žebra a kýl a potáhnout to.Dělal jsem to před měsícem.Osobně bych taky volil klasiku, protože to k té lodi patří.Určitě si zaslouží renovaci.

To je dobré vědět, až pokus s renovací nevyjde wink

Ahoj, klidně trup vybrus do hladka a potáhni laminátem, pokud na tom trváš. jinak dobře provedený potah ve dřevě a napuštěný horkou fermeží může klidně do vody i v klasickém provedení bez laminování. Takhle jezdila plachetnice Corona 8 let (bez laminátu) a s trupem a palubou se nic nedělo. P.S.: celodřevěný trup byl na povrchu natřen epoxydovým bezbarvým lakem v několika tenkých vrstvách. Ještě pozor  fermež musí řádně zaschnout, min. 14 dní před lakováním.

A je To . . . .!

Palec nahoru Palec dolu