76

Re: poloha lodneho hriadela a nutnost prevodovky

SH
Ak by si si poriadne prečítal vlákno, zistil by si že má len jeden regulátor a do každého plaváka uvažuje dať 6 až 9 článok čiže spolu 12 - 18 článkov. Ťahať energiu z 12 - 18 článkov, možno už nie najnovších, je cesta ako ísť dolu s využitelnou kapacitou celej zostavy až k úplnému odpisu pár článkov.
Lietal som elektrolety v časoch kedy sme o LiPol ani len nesnívali. Lietal som na 7-články a iba potom čo som prešiel na zrovnávanie na 0,8V na článok pred nabitím cez servisný konektor mojich sád, som sady dokázal používať aj pár rokov k plnej spokojnosti. Takže mne osobne sa osvedčilo zrovnávať aj NiCd články - konkrétne 4/5 SC 1600 mAh. Možno je to blbosť, ale ja mám skúsenosť takú na troch sadách.
Mať katamaran a dva motory a dve baterky, tak  nikdy v živote nenapojím každý motor na samostatný akumulátor. Jedine obidva aku spojiť paralelne a potom rozvod k jednotlivým regulátorom.

77

každý věří svému řešení....  Tvé je ale unikátní...

Palec nahoru Palec dolu

78

ik33 napsal:

SH
Ak by si si poriadne prečítal vlákno, zistil by si že má len jeden regulátor a do každého plaváka uvažuje dať 6 až 9 článok čiže spolu 12 - 18 článkov. Ťahať energiu z 12 - 18 článkov, možno už nie najnovších, je cesta ako ísť dolu s využitelnou kapacitou celej zostavy až k úplnému odpisu pár článkov.
Lietal som elektrolety v časoch kedy sme o LiPol ani len nesnívali. Lietal som na 7-články a iba potom čo som prešiel na zrovnávanie na 0,8V na článok pred nabitím cez servisný konektor mojich sád, som sady dokázal používať aj pár rokov k plnej spokojnosti. Takže mne osobne sa osvedčilo zrovnávať aj NiCd články - konkrétne 4/5 SC 1600 mAh. Možno je to blbosť, ale ja mám skúsenosť takú na troch sadách.
Mať katamaran a dva motory a dve baterky, tak  nikdy v živote nenapojím každý motor na samostatný akumulátor. Jedine obidva aku spojiť paralelne a potom rozvod k jednotlivým regulátorom.

naopak dva samostatné okruhy (v každém plováku baterii - regl - motor) je řešení nejspolehlivější... navíc pokud použije pro přijímač samostatnou baterii, tak nepotřebuje ani BEC z reglu, takže klidně motor, regl nebo baterie na jedné straně může odejít a stejně se loď vrátí zpět...

je to už vyzkoušené

http://unios.cmkos.cz/pics/smile.gif
NeJaToD team

Palec nahoru Palec dolu

79

Chlapi nehadajte sa smile to som vyvolat nechcel. Akumulatory su upne nove este nikdy nepouzite, boli nakupene do neonov ktore aj tak nakoniec sli do kontajnera, preto ostali smile Lietam aj elektrolety uz viac ako 5 rokov a popravdepovedane nepocul som este o nutnosti zrovnavat NiCd, aj ked uznavam ze ich udrzba nie je na skodu. Mam kvalitnu robbacku nabijacku s balancerom ale myslim ze zadna z automatov nedokaze balancovat v programe NiCd. Riesenie ? proste raz za pol roka tie akku vyberiem a spravim vyb+nab. cyklus po jednotlivych trojclankoch. Toto ma nestvalo ani nestve, ak pojdu kakat kupim za 40 E dve gelovky a bude vystarane znova smile Mal som skor problem s volbou toho srobu ale na to som uz od Vas odpoved dostal a uspokojivu, za co Vam naozaj veeelmi Dakujem. Momentalne naozaj uvazujem ze ten predok kym to nie je olaminovane prerobim tak ako hovori ik33 . Jednoducho to odrezem pred prepackou a vyrobim predok zo styroduru, potom na to naprckam 2 vrstvy tkaniny s Letoxidom. Este raz dakujem vsetkym za odpovede.

Peter

Palec nahoru Palec dolu

80

Este daco,,, neviem ako ste zvyknuti nakupovat zo zahranicia ale napr aj toto :

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor … duct=16269

je dokaz toho ze sa daju veci stavat velmi lacno.Do aera by som to sice nedal ale myslim ze na tieto ucely bohate stacia. Nakupil som tu tam aj osvetlenie ktore bude spinane prepinacom na mojej nadbytocnej FC-16tke.

Palec nahoru Palec dolu

81

PKsoo
Neboj nehádame, len vyjadrujeme svoje názory. Ten predok prerob, oplatí sa to. Nepísal som o nutnosti zrovnávať NiCd, len o tom že sa mi týmto spôsobom pri dosť intenzívnom lietaní podarilo predĺžiť životnosť sád na minimálne trojnásobok. Predtým som menil sady každý rok, vždy jeden-dva články odišli. Tie zrovnávané žijú dodnes, ale už iba pri občasnom použití v loďke.

Ivvo
Máš pravdu čo sa týka spoľahlivosti napájania. Ak máš však loď ovládanú len motormi tak jeden pracujúci motor Ťa z biedy nevytrhne. Dve baterky sa nikdy nebudú správať identicky a tak počas jazdy neustále meniť mixovací pomer medzi motormi resp. často zasahovať do riadenia kôli udžaniu priameho smeru sa mi zdá dosť nepraktické. Pri mojom riešení zapojenia dostávajú obidva motory rovnaké napätie a tak pravdepodobnosť rozdielneho chodu motorov bude nižšia. Samozrejme nech si to každý zapojí ako uzná za vhodné.