Ačkoli jsem tento příspěvek měl nejspíše přidat na úvod, učiním tak teď, dodatečně. Rozhodl jsem se trochu věnovat tomu, co vlastně používám k modelaření.
Nářadí:

Asi nejpraktičtější mi přijde ta zelená, řezací podložka, která zabraňuje dalším hromadám rozřezaných plastových podložek, dřevěných prkének apod. Jinak klasická "šuplera", nůžky ještě ze základní školy, dvě pinzety (jedna horší, druhá lepší), dva skalpely (opět jeden, který používám na hrubou práci a druhý jen na začišťování). Nedílnou součástí je také ruční vrtačka, která má v sobě 4 nástavce na různé vrtáky až do velikosti 3mm a k ní vrtáky 0,3, 0,5, 0,7, 1, 1,5, 2 a 3mm. Dál pentilka, sada pilníků od tamiye, kleště, nějaké špendlíky, kolíky a gumičky. Na jeden model mi většinou stačí také 1 ks od brusného papíru zrnitosti 800, 180 a surfine od 3M.
Lepidla:

Co se lepidel a přípravků týče (když neberu barvy a ředidla) vystačím si s vteřinovým lepidlem bSi, extra thin cementem od tamiye, tmelem taktéž od tamiye a contactou od revellu. Pro zajímavost, tou leštěnkou na auto jsem leštil lodní šrouby (čekám na brusnou pastu přímo na mosaz).
Materiál:

Plast. I když jsem vyrostl v Ledenickém klubu a Jirka Hinterholz mě vždy vedl směrem dřevo, oblíbil jsem si plast. Od pana Hájka mám plastové desky tloušťky 0,5, 0,7 a 1mm se kterými si vystačím úplně ve všem. Na zábradlí, madla, kliky apod. pak používám profily od MP Jetu tloušťky 0,7 a 1mm. Pokud potřebuji jinou tloušťku "kulatiny", používám staré rámečky od plastiků, které po nahřátí natáhnu. Co se ale týče válcovitých věcí větších než průměr oného rámečku, vrstvím na sebe plastové destičky s předkresleným kolečkem tou hnědou šablonou. A nakonec bych chtěl všem doporučit ten žlutý trojúhelník, protože bez něj si jakékoliv rýsování apod. nedovedu představit.
Mimo fotky mám ještě obyčejnou pájku a akuvrtačku. Nyní jsem si po 13 letech modelaření objednal i frézku s příslušenstvím, takže hrubé práce snad půjdou rychleji. A to je vesměs vše (bez barev a příslušenství k barvení), co potřebuji k postavení modelu.
Má pomalu se rozrůstající flotila:
Dokončené: USS Fletcher destroyer (1/144), Schnellboot S-100 (1/35), DGzRS Hermann Marwede (1/72), ACL Honesty (1/100)
Rozestavěné: Smit Houston (1/200), HMCS Snowberry (1/72), Schnellboot S-100 (1/72), HMAS Armidale (1/50), Watergeus (1/40)