Dík za připomínky. Souhlas, že nejlépe, když je na modelu vše tak jako ve skutečnosti, ale to je ideál, který v praxi nelze vždy naplnit. U plovoucího modelu lze připustit úpravy pod čarou ponoru, které při plavbě nejsou vidět a nekazí dojem. Tedy kromě diskutovaného závaží též změna tvaru a počtu šroubů a kormidla apod. Soutěžení neřeším, tedy nejsem svázán žádnými pravidly, pouze vlastními požadavky a očekáváními.
V aktuálním případě bohužel nemám možnost volby, odlehčení nástaveb nepřipadá v úvahu a dostatek přítěže do trupu kvůli ponoru taktéž. Menší zátěž pod trup je tedy nejmenším zlem. Pokud to jednoduše nespraví přidání druhé matičky, nechci již hmotnost dále zvyšovat, ale přišlo by na řadu něco podle tvých slov (zátěž hlouběji pod dno pro zvýšení účinku). Každopádně to chci ponechat takto odnímací na magnety, aby na suchu nekazilo vzhled.
Vím, že se dají provozovat i mnohem menší lodičky. Třeba Petr Hájek nějaké postavil, stabilitu mají řešenou originálně (závaží pod trupem obsahuje navíc baterku). Ten tvůj příklad je mi zřejmě známý (Bismarck 1:1200, kdysi článek v RCR). Ten byl dokonce water line a podhladinovou část bylo třeba dodělat, odnímací kýl se závažím na magnety mi byl inspirací. Takové modely však již stavět nechci, protože se dovnitř nevejde běžná modelářská elektronika (laciné, možnost sdílet s dalšími modely) a extra investovat nechci. Však i standardní kity nejsou z hlediska plavebních vlastností nic moc a správně píšeš, že lépe něco trochu většího.
Problém, že mezi kity moc takových možností není. Musaši je asi největší "třistapadesátka", ale na hladině pořád malá lodička nevhodná do vln. Válečných "dvoustovek" je jen pár, vesměs ty neprofláklejší předlohy (Bismarck apod.) a dost drahé. Civilní, zejména remorkéry apod. mají jasnou výhodu v bachratějším trupu, ale já mám prostě rád vojenské. Korveta je asi největší plastikový kit, ale vadí mi na ní dvě věci. Jednak je to "pouze" korveta, zatímco já rád větší kategorie (alespoň torpédoborec) a za druhé je ta stavebnice strašně profláklá (jen v omezeném okruhu modelářů co znám, jich je několik) a já se snažím preferovat originálnější předlohy.
S těmi letadlovkami je zásadní problém v příliš masivních nástavbách (hangáry a letová paluba) při omezeném výtlaku a ponoru. Skutečné lodě měly vršek kvůli stabilitě stavěný jen lehce (výjimka letadlovky s pancéřovou palubou, ty musely mít hangáry snížené a tím omezenou kapacitu letadel). Jenže kity toto nezohledňují a mívají všude stejně masivní plast. Problémy se stabilitou nezávisí primárně na velikosti modelu, ale zásadní výhoda větších lodí, že se to lépe řeší. Obzvlášť při vlastní konstrukci (odlehčené nástavby, zátěž co nejvíc u dna), zatímco stavebnice jsou dané. Když se to nepovede, může být nestabilní i hodně velký model (viděl jsem foto letadlovky 1:100 se závažím pod trupem). Kity bitevních lodí jsou naopak ve výhodné situaci. Skutečné lodě měly velice těžké dělové věže, které se však na modelu neliší od okolních nepancéřovaných nástaveb. Přesto věřím jako ty, že by i letadlovku šlo úspěšně postavil z plastikového kitu. Samozřejmě by záleželo na konkrétním případě (tvar předlohy, konstrukce stavebnice) a pravděpodobně by to chtělo ten kýl pod trup.
Nějaké kity budu určitě stavět i v budoucnu, relativní snadnost stavby a kvalitní vzhled jsou pro mě neodolatelné. Nicméně nyní si s nimi dám na čas pauzu a příští loď bude určitě větší. Už je na čase, toužím po tom dávno. Stavební metodika však bude muset být jiná (podle plánu anebo na bázi vystřihovánky), přitom budu těžko schopen dosáhnout vzhledu srovnatelného s kity. Tedy budu muset volit tvarově jednodušší předlohy (tedy bitevní lodě WW2 asi nehrozí, takové raději pouze z kitů) a na místo maketového vzhledu budu chtít klást důraz spíše na funkční doplňky (též toužím a plánuji dlouhá léta). To je též odpovědí na tu hrozící nudu. Jinak klidnou a stylovou jízdu u svých plavidel vyznávám, na adrenalin jsou jiné kategorie modelů.