Re: Metrová plachetnice Phantom
Jedno krátké video s Phantomem na Hnačově, kdy jsem při řízení současně natáčel :-)
|
Diskutujte s námi nejen o lodních modelech |
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
MoNaKo DF » RC historické a sportovní plachetnice » Metrová plachetnice Phantom
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Jedno krátké video s Phantomem na Hnačově, kdy jsem při řízení současně natáčel :-)
Kluci. Dnes ráno jsem s Phantomem plachtil na Hnačovském rybníku. U břehu byl slabý vítr a ještě se dost točil, tak jsem plachtil do středu rybníka cca 80-100m od sebe. Najednou mi loď přestala poslouchat - patrně ztratila signál a vítr ji unášel přes rybník. Naštěstí, když už byla na hranici viditelnosti se mi nabídl přihlížející jachtař a zajeli jsme pro ni velkou plachetnicí. Když jsme byli od modelu asi 30 metrů, začalo všechno opět fungovat. Mám RC soupravu Spektrum 2,4GHz. U letadel jsem problém dosahem nikdy neměl, ale zkušenost s dosahem na vodě zatím nemám. Jaké máte s tímto zkušenosti vy? Docela nerad bych si podobný zážitek zopakoval. Předem děkuji.
Předně to chce dát přijímač (jeho anténu) hned pod palubu co nejvíce nad čáru ponoru, a pak si ověřit, že nebyl vybitý akumulátor. 100metrová vzdálenost by pro metrovou plachetnici neměla být žádným limitem funkčnosti.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.Po kontrole. Aku v pořádku /mám tam osvědčený dvoučlánek LiFe A123 1600mAh./ RX byl cca na vodorysce, což mohl být problém. Možná i ta vzdálenost, kdy to přestalo poslouchat byla větší než 100m. Ono se to na vodě blbě odhaduje...
anténu co nejvýš nad hladinu a do osy lodě (aby se při náklonu nedostávala pod hladinu). U malých footyn to nevadí, v té malé vzdálenosti to síla signálu přetlačí ale síla signálu klesá se čtvercem vzdálenosti a tak u větší vzdálenosti může nastat problém...
Další věc je, jaký máš přijímač... jestli nějaký levný nebo plnodosahový.
Sváťo. RX mám plnodosahový. Tento http://www.modelarina.cz/rc-prijimac-sp … p-191.html. Ovšem byl umístěný na levoboku, takže vlastně byl v inkriminovanou dobu na závětrné straně lodě, tudíž mohl být chvilemi i pod hladinou. Uvažuji, že na Phantoma udělám nějakou kajutu a pak nainstaluji RX ještě výš. Diky za info všem. H.
Pokud má ten přijímač antény jen na sobě (jeden nebo spíš dva fousky dlouhé asi 30 mm přímo z krabičky přijímače), tak není pro loď vhodný. Jestli má vyvedenou delší anténu, pak tuhle anténu umístit co nejvýš, ale obvyklých 8 - 10 cm moc nepomůže. Ideální je, když najdeš v okolí někoho, kdo ti tu anténu (respektive svod antény, protože anténa je jen ten malý kousek na konci) vymění za delší, problém není ani 50 cm délky, a pak ji vytáhneš podél stěžně nahoru.
Jestli má přijímač satelity (druhý/třetí malý přijímač na kabelu), tak můžeš ten satelit umístit nahoru a prodloužit kabel, funguje to stejně, přijímač si bere signál z té cesty, odkud přichází lepší. Hlavní přijímač samotný může být klidně u dna, podstatná je jen anténa, ať už jeho vlastní nebo jeho satelitu.
Chápu to dobře, že by stačil delší propojovací kabel mezi RX a satelitem? Satelit bych umístil na stěžeň. Je možné tento trojžilový propojovací kabel přerušit a nastavit, třeba servokabelem?
Chápu to dobře, že by stačil delší propojovací kabel mezi RX a satelitem? Satelit bych umístil na stěžeň. Je možné tento trojžilový propojovací kabel přerušit a nastavit, třeba servokabelem?
Pokud je přijímač spektrum oranžový , tak jsem měl taky problém. Teď mám Turnigy 2,4 (3,6,8) kanál, původní anténky (cca 8-12 cm) a jsou na bortu těsně pod palubou, dosah až do nevidím. Katedorie RG, NSS -C a D.
Kluci. Dnes ráno jsem s Phantomem plachtil na Hnačovském rybníku. U břehu byl slabý vítr a ještě se dost točil, tak jsem plachtil do středu rybníka cca 80-100m od sebe. Najednou mi loď přestala poslouchat - patrně ztratila signál a vítr ji unášel přes rybník. Naštěstí, když už byla na hranici viditelnosti se mi nabídl přihlížející jachtař a zajeli jsme pro ni velkou plachetnicí. Když jsme byli od modelu asi 30 metrů, začalo všechno opět fungovat. Mám RC soupravu Spektrum 2,4GHz. U letadel jsem problém dosahem nikdy neměl, ale zkušenost s dosahem na vodě zatím nemám. Jaké máte s tímto zkušenosti vy? Docela nerad bych si podobný zážitek zopakoval. Předem děkuji.
Mám prachobyčejného Kadeta V3 .Přijímač je přilepený oboustranou páskou zespodu na palubě.Najezdil jsem s ním určitě už pár stovek hodin a nikdy nebyl žádný problém s dosahem.A to jezdím opravdu na hranici rozpoznatelnosti,kdy už sotva odhadnu,jede li loď ke mně nebo obráceně.Napájení mám přes BEC lipolkou 2 200 mAh 2S -bez problémů 15 - 20 hodin na vodě,samože podle síly větru.
Ještě jedna věc - shlídnul jsem až včil to video.Máš seřízení hlavní plachta - kosatka přesně obráceně.Spodní ráhno kosatky bys měl mít při přitažené hlavní plachtě o cca 2 - 2,5 cm vychýlené.Takhle aspoň můj Fantomas jezdí skvěle,oboustranně stoupá téměř kolmo na vítr,není třeba ho skoro korigovat.Taky při 1 navijáku musíš mít stejnou dráhu uchycení plachet a uchycení otěží.
Někde jsem vyčetl, že pokud jsou obě plachty řízeny jedním navijákem, kosatka by měla mít cca o 5-10° větší výchylku, než hlavní plachta a tak to mám seřízené. Možná to není z videa patrné. :-)
no nevím, ale taky na tom videu vidím, že hlavní plachta se víc otvírá než kosatka... a má to být naopak jak píše ZHZ. Mrkni na okamžiky kdy je ráhno vratiplachty v ose pohledu kamery... ráhno kosatky jde k plachtě a mělo by jít od plachty... anebo když máš v ose ráhno kosatky měl bys vidět ráhno plachty na opačné straně stěžně než je kosatka....
Někde jsem vyčetl, že pokud jsou obě plachty řízeny jedním navijákem, kosatka by měla mít cca o 5-10° větší výchylku, než hlavní plachta a tak to mám seřízené. Možná to není z videa patrné. :-)
Jestli to tak máš seřízený,tak si zkontroluj uchycení kosatky a její otěže a stejně tak hlavní plachty.Jestli je "páka" na kosatce větší než na hlavní plachtě,třeba i jen o pár milimetrů,tak se ti seřízení při plně otevřených plachtách zruší nebo i obrátí.Fakticky mám z toho videa dojem,že máš hlavní pachtu víc otevřenou než kosatku.I loď se podle toho chová,docela se ti tam "plácá".Správně seřízený Fantomas jezdí sám...stačí občas pohnout kormidlem..:-)
Pravda, že při povolených otěžích jsem to moc neměřil. V pátek, až dorazím domů, tak to případně upravím. Díky všem :-)
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
MoNaKo DF » RC historické a sportovní plachetnice » Metrová plachetnice Phantom